Logo Leffe

Leffe offers

Flessen

Tapvaten

De geschiedenis van brouwerij Leffe

De geschiedenis van de brouwerij van Leffe begon in 1152 met de stichting van Notre-Dame de Leffe. Deze abdij werd bewoond door norbertijner kanunniken, monniken voor wie de waarden van naastenliefde, gastvrijheid en gastvrijheid centraal stonden in hun manier van leven. Veel pelgrims konden hun toevlucht vinden in de abdij van Leffe.\n

In 1240 besloten de kanunniken een brouwerij te bouwen om een gezonde en verfrissende drank te kunnen serveren.

De brouwerij bood de pelgrims niet alleen een beter onthaal, maar was ook een antwoord op gezondheidsproblemen. In de Middeleeuwen kon men door het ontbreken van middelen om de zuiverheid van het water te controleren, niet garanderen dat het drinkbaar was. Dit was niet het geval met bier, omdat de brouwfase van de bierproductie inhoudt dat het water wordt gekookt om glucose om te zetten in alcohol. Dit proces doodt alle bacteriën, waardoor bier een veilige drank werd. Hierdoor werd het risico op ziekte sterk verminderd, ondanks pest- en tyfusepidemieën.

Net als de cisterciënzer monniken waren de norbertijnen hardwerkend en bekwaam op het land en op de boerderij. Een van de paters van Leffe nam het bestuur en de zorg voor de brouwerij van Leffe op zich. Al snel hadden de gebrouwen bieren succes en de groeiende behoeften maakten de verhuizing van de molen en de brouwerij naar het terrein van de abdij van Leffe noodzakelijk. Zo begon de brouwtraditie van Leffe.

De heropleving van een brouwtraditie.

De abdij werd gesloten vanwege verschillende gebeurtenissen tijdens de Revolutie, maar herrees toch uit haar as in 1929. De brouwerij en haar knowhow leken definitief verloren, maar in 1952 begon ze op haar beurt te herleven.

Datzelfde jaar ging abt Nys op bezoek bij Albert Lootvoet, brouwer in Overijse, om hem te vertellen over de financiële moeilijkheden waarmee de abdij kampte. De oplossing lag voor de hand: de brouwerij van Leffe moest heropgestart worden. Met de hulp van Albert Lootvoet slaagde de abdij van Leffe erin de brouwtraditie van Leffe en het zorgvuldig bewaakte recept nieuw leven in te blazen, met respect voor de processen uit het verleden. Leffe Brune kon dus opnieuw worden gebrouwen en het succes ervan heeft de eeuwen doorstaan. Het veroverde de harten van de 20e-eeuwse bierliefhebbers zozeer dat er een hele reeks Leffe-bieren werd gebrouwen.

Deze waren zo succesvol dat de productie al snel niet meer toereikend was om aan de groeiende vraag van Leffe bierliefhebbers te voldoen. In de jaren zeventig kreeg de Leffe-brouwerij aanzienlijke investeringen en financiële steun van andere brouwerijen, die enige tijd later fuseerden tot de brouwerij Interbrew (de oorsprong van AB inBev). Ook vandaag nog verblijdt de brouwtraditie van de Leffe-brouwerij uit 1240 bierliefhebbers over de hele wereld.

Daardoor is de Leffe Brouwerij vandaag uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde Belgische brouwerijen ter wereld. Dankzij de onovertroffen recepten voor Leffe Blond, Leffe Ruby of Leffe Rituel 9° (te vinden in flessen of vaten), is de Middeleeuwse brouwkennis nu verankerd in de geschiedenis.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS