De Nr.1 in online speciaalbier

Kwak

check icon Your address email has been added
close icon

Kwak

Een Belgisch bier dat geen introductie meer behoeft in het typische koetsiersglas!

8.4°

placeholder 93 / 100
4,5 / 5
  • Kwak
  • Kwak
  • Kwak
  • Kwak

Het bier: Het meest iconische van het Kwak bier is toch wel het glas. Herken je hem? Dat originele kwakglas, met dat bolletje aan de onderkant en in zo’n houten houder? Het laatste slokje is altijd spannend, daar wij menigmaal hebben gehad dat het restant van het bier niet in de mond, maar op het shirt terecht kwam…. Goed… We zullen je niet lastigvallen met onze verhalen... Een leuk weetje overigens: weet jij waarom het glas deze vorm heeft? Dit komt namelijk uit de tijd dat men in koetsen rondreed en koetsiers hun koets, en vaak waardevolle lading, niet mochten verlaten. Men kon het glas aan de koets bevestigen, zodat de koetsier toch nog van een biertje kon genieten. Vandaar ook de naam: koetsiersglas. Dan… het bier! Een Amberkleurig bier, met een luchtige witte schuimkop. Men ruikt aroma’s van karamel, gedroogde abrikozen en pruimen.

De smaak is bitterzoet, robuust met daarin tonen van abrikozen, mout, een kleine touch van banaan en gist in de afdronk. Heerlijk.

 

De Brouwerij: Bosteels, de brouwerij achter het Kwak bier, bestaat al sinds 1791 en is ruim 200 jaar een familiebedrijf geweest! De nakomelingen van de initiële oprichter van de brouwerij, Evarist Bosteels, hebben het familiewerk van hun over-over-over-over grootvader, telkens voorgezet. Gelukkige zijn er heel wat Bosteels spruiten verwerkt om zo de recepten van iconische bieren als de Kwak, de Tripel Karmeliet en de Deus Brut des Flandres door te geven aan het nageslacht zodat wij nog kunnen genieten van dit prachtige bier. Het recept praktisch onveranderd en goed bewaard gebleven.

 

De stijl: België…. Tja… De bakermat van het bier zullen we maar zeggen, met zijn talloze abdijen en biertradities! Zo ook deze Belgian Strong Ale, welke zijn oorsprong vindt in familiebedrijven zoals Bosteels en Moortgat. De stijl zelf is eigenlijk moeilijk om in een hokje te plaatsen, dit omdat het bier varieert van licht tot donker amber – in het geval van Pauwel Kwak – en het hopprofiel erg licht tot vol-fruitig kan zijn. Een soort kameleon onder de bierstijlen dus J. Overigens is een overeenkomst dat ze vaak worden gebrouwen met kandijsuiker om het alcoholpercentage te verhogen. Want Strong = sterk!

Oh ja! En omdat de stijl Belgian Strong Ale wordt genoemd, betekent dit niet dat het bier ook daadwerkelijk in België gebrouwen dient te worden, ook vele Amerikaanse brouwerijen brouwen dit type bier.

 

 

Food pairings: De Belgian Stong Ale heeft in ieder geval genoeg alcoholpercentage om een geduchte tegenstander voor wijn te zijn en maakt het dan ook een ideale tafelgenoot. De Pauwel Kwak combineert erg goed met een “lekker kippetje” of een gerookt hammetje. Nu we het erover hebben… Een broodje beenham zou niet verkeerd zijn! Ook is Kwak prima te combineren met spruitjes of boerenkool, dit omdat het de ietwat bittere smaak van de groenten wat verzacht. Dus mocht je geen spruitjes lusten: Met deze Pauwel Kwak is dat probleem voorgoed voorbij!

Lees verder
  • Uiterlijk

    Amberkleurige kleur met koperen gloed

  • Aroma

    Gekarameliseerd, kruiden en fruit

  • Smaak

    Rond en vol, fijne bitterheid

  • Bitterheid
     
  • Zoetheid
     
Anderen bekeken ook