Ontdek ons ruime assortiment abdijbieren, waaronder Leffe, Westmalle, Chimay, Maredsous, Paix Dieu en La Trappe: mythische bieren die je vast wilt drinken!
Wat is precies een abdijbier?
Om een bier "abdijbier" te mogen noemen, moet een brouwer het aan een abdij koppelen. Dit gebeurt via een specifieke vergunning. Het kan gaan om een klooster zijn dat nu nog actief is maar het kan ook een ruïne zijn van een abdij die ooit heeft bestaan. Door het verkrijgen van deze titel verkrijgt de brouwer het recht om de naam van de abdij te gebruiken op het etiket van zijn bier en het monastieke merkimago voor zijn communicatie. Meer weten? Lees dan dit artikel
Hoe smaakt abdijbier?
Meestal zijn de abdijbieren van Belgische oorsprong, zoals Dubbel, Tripel of Quadrupel, en het zijn het relatief sterke bieren. Doorgaans hebben dit soort bieren een mooie rondheid met moutige, zoete en alcoholische smaken.
Hoe kun je een abdijbier het beste drinken?
Voor de optimale smaak, kies een bierglas met een steel. Bijvoorbeeld een kelkglas, een tulpglas of een ballonglas. De aroma's en smaken komen hierdoor goed tot hun recht. Dit soort glas voorkomt ook dat het bier snel warm wordt tijdens het drinken. Spoel het glas om met koud water voordat je het bier inschenkt.
Drink je bier niet te koud, maar zorg voor een temperatuur tussen 8 en 10°C. Quadrupelbieren dien je echter te drinken op een temperatuur tussen 12 en 14°C. Veel minder koud dan je misschien zou verwachten. Dit soort kruidige bieren hebben meer aroma en een betere smaak op een iets hogere temperatuur.
Er zijn geweldig veel gerechten die goed passen bij een abdijbier. Zowel het bier komt dan extra tot zijn recht en je eten smaakt ook beter! Een win/win situatie voor je eten en het bier. Doorgaans past een abdijbier heel goed bij een plankje worst of rauwe ham, maar ook bij vlees met saus zoals wild of gebraden lamsvlees. Liever geen vlees? Kies dan voor zachte, romige kazen of blauwe kaas. dit past goed bij de moutige smaken van het abdijbier. Wij zijn zelf fan van toetjes met karamel, zoals vla of pannenkoeken met karamelsaus.
Wat zijn de beste abdijbieren?
Goede vraag! Maar wij kunnen onmogelijk kiezen tussen Chimay, Trappiste Rochefort, Saint Feuillien of Achel. Na lang wikken en wegen zijn wij tot deze top 3 gekomen:
Paix Dieu: dit beroemde Belgische abdijbier staat bekend om zijn traditie van brouwen bij het licht van de volle maan. De Brouwerij Caulier stemt zich af op de maankalender om haar karaktervolle ambachtelijke bier te brouwen. Dit krachtige bier heeft complexe aroma's van fruit en specerijen gecombineerd met toetsen van hop, mout, gist en vanille.
Westmalle Tripel: dit wordt beschouwd als een van de meest complexe trappistenbieren die er bestaan en wordt soms zelfs de "Moeder van alle Tripels" genoemd omdat het ede allereerste Tripel was! Het wordt sinds 1934 gebrouwen in de Abbaye N.Dame de la Trappe du S.Coeur onder toezicht van trappistenmonniken. De Westmalle Triple heeft complexe en fruitige aroma's van hop, gist en citrusvruchten.
Chimay Bleue: het krachtigste en meest complexe trappistenbier van de abdij van Notre Dame de Scourmont. Oorspronkelijk een kerstbier met een kruidig bouquet en een fruitige aroma's die zeer kenmerkend zijn voor Chimay. Het bier heeft een lange bitterheid en past prima bij maaltijden op basis van bier, zoals pannenkoeken of Vlaamse karbonade (kijk voor recepten met bier bij onze blog artikelen)