De Nr.1 in online speciaalbier

Eku 28

check icon Your address email has been added
close icon

Eku 28

Een krachtig bier met een fruitige citrusvruchtensmaak dat in de bakermat van het Duitse bier wordt gebrouwen!

11°

4 / 5
 • Eku 28
 • Eku 28
 • Eku 28

EKU 28 is een krachtig bier uit Beieren dat door brouwerij Eku in de Duitse stad Kulmbach wordt gebrouwen. Dit kleine Beierse stadje, dat in heel Duitsland beroemd is en van oudsher als de bakermat van het bier wordt beschouwd, staat bekend als de bierhoofdstad!

Vóór de afname van de brouwersactiviteiten telde de stad inderdaad een grote brouwersgemeenschap. Door de talloze sluitingen en overnames van brouwerijen waren deze genoodzaakt om zich in één enkele brouwerijgroep te verenigen. Zo ontstond de Kulmbacher Brauerei die uit de vijf stadsbrouwerijen bestaat die de omwentelingen van de lokale markt wisten te overleven. Ook brouwerij Eku maakte deel uit van deze overlevers en hoewel het assortiment beperkter is, wordt er nog steeds met evenveel passie en Beierse knowhow gebrouwen en gehandeld! De naam EKU is trouwens afkomstig van de initialen van de oorspronkelijke brouwerij: Erste Kulmbacher Actienbrauerei.

EKU 28 Kulminator is een bijzonder bier dat een veel hoger moutgehalte vereist dan doorgaans nodig is om een alcoholpercentage van 11% te bereiken! Dit moutgehalte is namelijk noodzakelijk om de gist de nodige suikers te verschaffen waaruit uiteindelijk de alcohol ontstaat.

EKU is een bier met een prachtige kleur met een rode gloed onder een fijne beigekleurige schuimkraag. Op de neus komen de moutaroma's en alcoholgeur vrij die aan karamel en fruitlikeuren doen denken. In het bouquet is ook een snufje kruidige gist aanwezig.

In de mond is dit een zoet bier met moutsmaken. Terwijl de alcohol de keel verwarmt, worden er karamelsmaken en fruitige likeursmaken op het palet waarneembaar. De bitterheid van EKU is eerder zwak en vrij laat merkbaar. De alcohol treedt niet echt nadrukkelijk op de voorgrond en alleen door het warme gevoel dat hierdoor achterblijft blijkt dat dit bier toch een alcoholpercentage van 11% heeft!

Lees verder
 • Uiterlijk

  Donkerrode kleur en beige schuim

 • Aroma

  Aroma's van mout en likeur

 • Smaak

  Zoet smaken, moutig en gekarameliseerd, met een zweem van likeur

 • Bitterheid
   
 • Zoetheid