De Nr.1 in online speciaalbier

Tripel Karmeliet

check icon Your address email has been added
close icon

Tripel Karmeliet

Karmeliet: een grote klassieker onder de Belgische Tripelbieren!

8.4°

placeholder 99 / 100
4,5 / 5
  • Tripel Karmeliet
  • Tripel Karmeliet
  • Tripel Karmeliet
  • Tripel Karmeliet
  • Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet, een heerijke vanille-achtige en ietwat pittige Beligisch Tripel. Is vrijwel niet meer weg te denken uit het Belgische Bierlandschap, en wat ons betreft, is dee Karmeliet ook niet meer weg te denken uit het bierlandschap buiten België. Tripel Karmeliet kan beschouwd worden als één van de klassiekers onder de Belgische Tripels (is het nu Triple, or Tripel?). Hoe dan ook...
Wie zegt dat vroeger alles beter was heeft met dit speciaalbier een klein beetje gelijk. Het recept, wat stamt uit het 1679, is onveranderd gebleven en wordt zodoende nog steeds op dezelfde manier gebrouwen. Speciaalbier met kwaliteit kent geen tijd zullen we maar zeggen.

Indertijd werd Tripel Karmeiet in het Karmelietenklooster, een orde van paters, in Dendermonde, België gebrouwen. De broeders van welleer hielden een speciale brouwmethode op na. Namelijk die van het toevoegen van drie verschillende en smaakbepalende ingrediënten: namelijk gerst, tarwe en haver. Gezien het feit dat in deze tijd de prijs van de tarwesoorten aanzienlijk hoog lag, mag men aannemen dat Karmeliet tot één van de meest verfijnde Tripels van het land behoorde. En vandaag de dag, nog steeds behoort.

Ok, ok.. Goed. We weten wat over de geschiedenis van dit speciaalbier, maar hoe zit het nu eigenlijk met de proefnotities en het uiterijk van de Tripel Karmeliet?

Goede vraag :)!

Het speciaalbier schenkt een goudblond levenselixer (Wow, wat mooi gevonden! Toch?) met een romig schuim. Men kan direct aroma's van vanille, gist en wat citrus ontdekken. Zoals het gebruik van de drie verschillende verfijnd is te noemen, zo is ook het aroma verfijnd en complex.
Op het palet proeft men de drie verschillende granen, welke een rond mondgevoel geven. Het is ietwat droog, romig en zoetig tegelijk. Tripel Karmeliet "has it all" om het zo maar eens te noemen. Elke smaakbeleving komt voorbij. 
Het speciaalbier is heerlijke evenwichtig en heeft een mildbittere afdronk.

Bier & Spijs
Het speciaalbier past perfect bij Zeeuwse mosselen, of andere schelpdieren. Geen zin om met je schepnetje de kusten af te gaan? Of geen zin om bij de supermarkt of visboer je kilo mosselen te halen? Geen probleem, het speciaalbier leent zich ook uitstekend om zonder gerecht van te genieten. 

Dat brengt ons trouwens op een idee! Vanaf je luie stoel de Triple Karmeliet kopen en rustig wachten tot je van je speciaalbier kunt genieten. Klinkt ons als muziek in de oren :)!


Glas

Oh ja: om de complexe aroma’s helemaal tot hun recht te laten komen, is het Karmeliet glas 25 cl of 50 cl nu ook verkrijgbaar, smaakt het bier nét iets lekkerder!

 

Lees verder
  • Uiterlijk

    Gouden kleur en romig schuim.

  • Aroma

    Fruitige aroma's van citrusvruchten en vanilletoetsen.

  • Smaak

    Smaken van graan, hop, lichte, fruitige toetsen.

  • Bitterheid
     
  • Zoetheid