1. Le Mag
  2. Bier
  3. Trappistenbieren: Een religieuze ervaring in Craft Beer
03/06/20203 minuten leestijd

Trappistenbieren: Een religieuze ervaring in Craft Beer

Trappistenbier is uniek omdat het eeuwen van ambachtelijke kennis en traditie combineert met diepgewortelde christelijke waarden van vrijgevigheid en naastenliefde.

Trappistenorde

Als er een hemel is, dan serveren ze er vast en zeker bier, en waarschijnlijk tappen ze er Trappistenbier! In de wereld van het artisanale bier zijn deze uitzonderlijke bieren exclusief. En het is niet zomaar een oude langbestaande brouwerij die dir bier mag brouwen. Of een willekeurige abdij, nee, Trappistenbier moet gebrouwen worden door Trappistenmonniken zelf  of onder hun toezicht. Alleen als dat wordt gebrouwen binnen de muren van het Trappistenklooster. En hoewel de productie is gemoderniseerd, blijft het brouwen verfrissend kleinschalig.

Liefdadigheid

Een ander belangrijk aspect van Trappistenbier - en abdijbieren in het algemeen - is dat je je nooit echt schuldig hoeft te voelen over het drinken ervan omdat de opbrengst naar goede doelen gaat. Trappistenkloosters zijn gesticht op basis van het principe van liefdadigheid, dus het geld dat wordt verdiend met de bieren, gaat naar de reparatie van het dak, een nieuwe pij of het voeren van de varkens. De rest wordt besteed aan het verlenen van hulp en gastvrijheid aan iedereen die het nodig heeft. In feite gaat elk dubbeltje terug naar de gemeenschap. Dus bij elk Trappistenbierje dat jij drinkt, draag jij bij aan de leefgemeenschap van het klooster. Je bent dus eigenlijk aandeelhouder! 

Westmalle Tripel, de moeder-overste van biertjes Tripel-Abdijbieren

Westmalle is het allereerste authentieke Trappistenbier dat op grote schaal te koop was. Alom erkend als de "Moeder van alle Tripels" werd deze Belgische Triple in 1934 voor het eerst liefdevol gebrouwen met alleen de beste speciaal geselecteerde gerst, klassieke continentale hop en dezelfde gistcultuur die nu alweer meer dan 60 jaar oud is. Het resultaat is een fijne honingblonde Belgische Ale vol aroma's van rijke pruimen en peren met een prettige volle brood-moutsmaak.

Tynt Meadow, de jongste telg van de Trappistenbierfamilie

Als je dacht dat Trappistenbier en Abdijbier in het algemeen - Dubbel, Tripel, Quadrupel - alleen in België wordt gebrouwen zit je er naast. Ook in andere landen wordt Trappistenbier gebrouwen, zoals bv in het Trappistenklooster in het Noord-Brabantse Zundert. 

Het allernieuwste Tarppistenbier komt overigens uit Engeland! Tynt Meadow is een Engelse Dark Ale en het allereerste Trappist Certified bier uit het Verenigd Koninkrijk.
Als je het inschenkt zie je een diepe mahoniekleur met robijnrode accenten, onder een dikke schuimkraag. Tynt Meadow zit vol met zoete donkere chocoladerozijnen en zoethout met een vleug van vijgen, kruidige peper en gedroogd fruit. het is een prachtige verrijking van de reeks al bestaande Trappistenbieren.

Orval - een begrip in Craft Beer

Een Orval, voor het eerst gebrouwen in 1932, is een Belgisch Trappistenbier met een rijke amberkleur. Gebrouwen met lichte ale en gekarameliseerde mout, vloeibare kandijsuiker en saccharomyces-gist, geeft het een prachtige fruitigheid. Dit wordt versterkt door een twee weken durende rijping periode waarin een nieuwe spontane gist wordt toegevoegd om een subtiele zuurgraad aan het bier te geven. Orval dankt zijn naam aan gravin Mathilde, die tijdens een wandeling in het bos haar trouwring in het water liet vallen terwijl ze uit een beekje dronk. De Maagd Maria, die haar smeekbeden om hulp hoorde, stuurde een forel om haar trouwring te zoeken. Vanaf dat moment had de gravin visioenen van een gouden vallei of Val d'Or die ons de naam Or Val geeft.

Westvleteren, het meest zeldzame Trappistenbier

Je moet koppig en vastberaden zijn om een fles Westvleteren Trappistenbier in handen te krijgen. Eerst moet je de abdij bellen om je kratten bier voor te bestellen - geen gemakkelijke opgave, want hun kantoor is niet bepaald ISO-gecertificeerd. Dan moet je je nummerbord-kenteken doorgeven en een afspraak maken, soms slechts één of twee dagen van te voren. Vervolgens rijd je in het holst van de nacht naar de Abdijpoort waar je de volle kratten Trappistenbier in je kofferbak kunt zetten terwijl je een bundeltje ongemarkeerde bankbiljetten in een bruine enveloppe overhandigt (ok, dus dit laatste stukje is niet helemaal waar).
Toch is het al die moeite dubbel en dwars waard, want dit bier is complex, vol met rijke karamel, gedroogde vruchten, vanille en chocoladetonen.

Rochefort 10, de sterkste trappist Ale

De tien in Rochefort 10 laat zien hoe lang dit bier al wordt gebrouwen. Dit getal verwijst namelijk wél naar het alcoholgehalte, maar níet naar haar % ABV. Rochefort 10, ontleent zijn naam aan een oude meeteenheid en heeft in feite bij een indrukwekkende 11,3% ABV.
Gebrouwen in de Abbaye de Notre-Dame de Saint-Rémy de Rochefort in België (de naam van de brouwerij is evenzeer een mondvol als het bier zelf) sinds 1950, werd dit bier oorspronkelijk "Merveille" genoemd. Niet alleeen vanwege zijn aantrekkelijke kleur, maar ook vanwege zijn diepe smaak van zoete appel, pruim, karamel, chocolade en geroosterde mout die dit een perfect dessertbier met chocoladecake of vanille-ijs maken.

Dus de moraal van dit spannende verhaal: koop en drink vooral naar hartelust deze heel bijzondere bieren!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en geniet van jouw getrouwheidsvoordelen, exclusieve aanbiedingen en om onze nieuwkomers te ontvangen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2021 InterDrinks SAS