Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
18/12/20214 minuten leestijd

Wanneer werd het eerste alcoholvrije bier gedronken?

Sinds enkele jaren is alcoholvrij bier een echte trend in ons dagelijks leven. Maar er zijn veel misvattingen en verrassingen als het gaat om alcoholvrije bieren. Je hebt vast al eens een alcoholvrij bier geprobeerd. Misschien vond je het niets, of drink je juist vaak een bier zonder alcohol. Misschien wil je Dry January (maand zonder alcohol) doen en nieuwe alcoholvrije bieren ontdekken? Hoe dan ook, in dit artikel gaan we in op de achtergrond van alcoholvrij bier. Met tips over de beste bieren zonder alcohol!

Wanneer werd het eerste alcoholvrije bier gedronken?

Voordat we een precieze definitie geven, eerst even wat geschiedenis over bier, en bier zonder alcohol. Want vroeger was er geen duidelijk onderscheid tussen bier zonder of met alcohol. Er waren geen regels en het was meer een kwestie van gradaties. 

De oorsprong van alcoholvrij bier

We denken dat alcoholvrij bier pas de laatste jaren populair is geworden. Maart alcoholvrij bier bestaat al veel langer...

Alcoholvrije bieren verschenen voor het eerst in de Middeleeuwen, toen water vol bacteriën zat. Voor de arbeidersklasse werden bieren met weinig alcohol aangeboden om het gebrek aan drinkwater te compenseren. Bier was indie tijd een vorm van salaris en werd beschouwd als een voedzame drank. De hogere klasse dronk steviger bier, voor de armere laag werd het bier meer aangelengd met water. Gevangenen kregen in principe ook bier, met brood, maar als iemand het heel gortig had gemaakt, werd hij op water en brood gezet. En alleen de rijken en de adel dronken wijn. Het hing dus helemaal van je rijkdom en positie af wat je dronk, niet van je persoonlijke smaak. 

Je zou kunnen zeggen dat de armen en de arbeiders de eersten waren die alcohol arm bier dronken. En eigenlijk ook dat alcoholarm bier al bestaat sinds er bier wordt gebrouwen. 

Bewust alcoholvrij  bier

Bewust alcoholvrij bierbrouwen gebeurde pas zo’n 100 jaar geleden. In Amerika kwam er in 1920 een verbod op het brouwen of importeren van alcoholische dranken. Geconfronteerd met dat verbod werden de brouwerijen gedwongen hun methoden te wijzigen en bieren te brouwen met minder dan 0,5% abv. Sindsdien zijn alcoholvrije of alcoholarme bieren in de bierwereld gebleven. In 1918 kwam in Nederland overigens al "Malto" op de markt, bier voor sporters en voor jongeren. Dit was overigens geen succes. We maken een sprongetje naar de jaren '70, toen het Zwitserse alcoholvrije bier Birell voor het eerst in Nederland te koop was. Hoewel het geen succes was, heeft het misschien toch brouwers aan het denken gezet. In de jaren '80 kwam Clausthaler uit Duitsland en vervolgens werd Heineken wakker en kwam met Buckler. Op Oudejaarsavond 1989 nam Youp van ’t Hek de naam Buckler een keer of vijf, zes in de mond en vanaf toen was Buckler voor een hele natie een bier voor de gewone man, eigenlijk voor sukkels. Maar het bier werd bekend en veel geocht. later kwamen Grolsch en Bavaria met hun eigen alcoholvrije versies en langzaamaan kwamen er meer bieren. Ook in België zijn er sinds een jaar of 30 alcoholvrije bieren te vinden en de laatste jareb is er een echte trend onstaan met echt mooie exemplaren. 

Definitie van alcoholvrij bier

Nu je iets weet over de geschiedenis van alcoholvrij bier, laten we eens kijken naar de verschillen tussen alcoholvrije bieren over de hele wereld. Alcoholvrij bier betekent immers niet noodzakelijk bier met 0,0% alcohol. Als er 0,0% in de titel staat, zoals bij Lowlander Wit 0,00%, weet je zeker dat er 0,0% alcohol in zit. In Nederland wordt van alcoholvrij bier gesproken als het maximaal 0,1% alcohol bevat. Dat is net zoveel als in een rijpe banaan. Alcoholarm bier mag tot 1,2% alcohol bevatten. In België kan alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol bevatten. Ook in Duitsland, Denemarken en Amerika mag alcoholvrij bier tot 0,5% alcohol bevatten, in Zweden is dat 1%, in Spanje, Italië en Frankrijk is dit zelfs 1,2% alcohol. In Engeland is dat overigens slechts 0,05%

Omdat we bieren uit deze landen ook verkopen bij Hopt, vermelden we de percentages van deze landen in dit artikel. Maar ons advies is om altijd het vermelde alcoholpercentage bij de beschrijving op de website en op het etiket te controleren.

Alcoholvrij bier wordt op dezelfde manier gebrouwen als een klassiek bier, maar wordt nadien gedesalcoholiseerd. De suikers in de samenstelling worden door natuurlijke gisting omgezet in alcohol, waardoor een laag alcoholpercentage ontstaat. Daarom is er bij bijna alle alcoholvrije bieren nog steeds alcohol aanwezig.

Tips en Toppers van alcoholvrij bier bij HOPT

Bij HOPT vind je een ruime keuze aan alcoholvrije bieren.

Een bier dat de harten van veel bierliefhebbers heeft veroverd, is To Øl Implosion Alcohol Free. Een favoriet in onze Top 10 van beste alcoholvrije bieren want dit bier is een echte explosie van fruit in de mond. Implosion Alcohol Free heeft een fruitig profiel met aroma’s van perzik, tropisch fruit, mango, grapefruit en citroen.

Jupiler 0,0% is een andere topper in onze selectie van alcoholvrije bieren. Dit bier is bijzonder indrukwekkend en verdient zijn plaats want het is bijna identiek aan de klassieker. Ontdek het plezier van Jupiler bier zonder alcohol!

Wij hebben een speciaal alcoholvrij bierpakket samengesteld voor Dry January! Probeer dit pakket van 12 alcoholvrije bieren met daarin verschillende bierstijlen, zoals To Øl Implosion Alcohol Free of de Galactic Milk Stout van de Big Drop brouwerij.

Ontdek al onze alcoholvrije bieren.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS