26/01/20213 minuten leestijd

Wat is een Irish Red Ale oftewel Iers Rood Bier?

Irish Red Ale (IRA) is een stijl van bovengistend licht rood bier dat, niet verbazend, afkomstig is uit Ierland. Ierland is de bakermat van twee bierstijlen, de Irish Red Ale en de Irish Stout. In dit artikel vertellen we je alles over het speciale Rode Ierse bier. 

Wat is een Irish Red Ale oftewel Iers Rood Bier?

Een Irish Red Ale heeft een prachtige roodachtige kleur die wordt verkregen door het gebruik van geroosterde gerstekorrels en ambermout. Hoewel het geïnspireerd is op Engelse Ales en Bitters, is dit bier zachter en minder bitter. Een Irish Red Ale heeft een laag alcoholgehalte van ongeveer 4%, waardoor het in de Ierse pubs de reputatie heeft gekregen een gemakkelijk doordrinkbaar bier te zijn. 

Hoe smaakt een Irish Red Ale?

Irish Red Ale is een bier met een licht zoete en moutige smaak. Het smaakt voornamelijk naar geroosterde karamelmout met wat toffee en biscuit. Er wordt weinig hop gebruikt bij het brouwen en daardoor is het bier niet erg bitter,  ondanks het gebruik van geroosterd graan dat het bier ook wat bitterheid meegeeft. Dit type Iers bier heeft een unieke droge afdronk en een delicate, lichte en zachte smaak.  

Wat is het advies bij het drinken van een Irish Red Ale?

Om optimaal van een Irish Red Ale te genieten, drink je het bier bij een temperatuur tussen 10° en 12°C in een Engelse pint. Een vrij recht groot glas of een kroes. In het rechte glas blijft de schuimkraag goed staan en het houdt tegelijkertijd de aroma's in de ronding om alle gekarameliseerde smaken naar de bovenkant van het glas te concentreren. Als je het als tafelbier drinkt, ga dan echt even aan de slag in de keuken en tracteer je gasten en jezelf op een zelfgemaakte pizza met mozarella of geitenkaas. De lichte en moutige smaken van de Irish Red Ale maken het geheel tot een feest. 

Welke Irish Red Ale bieren zijn er?

De Irish Red Ale wordt tegenwoordig ook in Amerikaanse brouwerijen gebrouwen, maar de meeste komen uit Ierland. Irish red ale vindt zijn oorsprong in de stad Kilkenny in het begin van de jaren 1700. Hoewel daar al sinds de 14e eeuw in de St. Francis Abbey bier werd gebrouwen, gaat de oorsprong van Irish Red Ale terug tot een brouwerij die in 1702 door Daniel Sullivan werd opgericht. De beroemdste Irish Red Ale is ongetwijfeld Smithwick's Red Ale.  Irish Red Ale was tot de jaren zestig alleen in Ierland verkrijgbaar. Pas daarna werd het naar het buitenland geexporteerd onder de naam  Kilkenny. De brouwerij besloot de naam te veranderen omdat het voor veel buitenlanders makkelijker is om Kilkenny uit te spreken dan Smithwick's. Dus als je ooit in Ierland bent en een pint van dit Ierse bier wilt bestellen, vraag dan om Smithwick’s Red Ale.

Hoewel Kilkenny in feite gewoon de exportnaam van Smithwick's is, zijn er toch ook enkele verschillen tussen de twee bieren. Om de reis beter te doorstaan, is Kilkenny bitterder en alcoholischer gemaakt. Dankzij deze kleine verandering werd Kilkenny zo'n succes dat de brouwerij (sinds 1965 beheerd door Guinness) besloot er een volwaardig bier van te maken. 

Maar er zijn meer Irish Red Ales dan Smithwick's en Kilkenny. Er is ook Murphy's Irish Red en Beamish Red, hoewel Heineken in Ierland niet langer lokaal Irish Red Ale brouwt. Andere Irish Red Ale zijn O'haras Irish Red, Macardle's Ale, Killian's Irish red en Picaroon's Irish Ale. 

Afgeleide producten van Irish Red Ale

Hoewel de Irish RedAle een hooggistend bier is, zijn er steeds meer Irish Red Ale van lage gisting (zoals Murphy's Irish Red of Killian's Irish Red). Dit bier staat bekend als Irish Red Lager, ook al wordt deze naam niet gebruikt op het etiket van deze bieren. Deze versie is minder gekarameliseerd maar lijkt in smaak en aroma op de Ale. 

Saint Patrick's Day is een mooie gelegenheid om dit en andere Ierse bieren te ontdekken!

Ontdek onze selectie van Irish bieren hier.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS