Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
25/03/20222 minuten leestijd

Wat is lentebier of een Märzen?

21 maart is het begin van de lente. Ook als het daarna in april nog gaat sneeuwen en vriezen! We verlangen naar zonnige dagen, bloeiende bomen, en natuurlijk lentebier.

De oorsprong van het lentebier

Er zijn diverse namen voor dit bier dat niet het hele jaar wordt gebrouwen.  Het gaat om Seizoensbier, en het wordt wel lente bier, Printemps genoemd of Märzen. Vroeger werd het bij ons maarts bier genoemd. Het verwijst naar de maand maart. In Frankrijk en België bestond een "bière de mars", maarts bier in het Frans. In Duitsland en Oostenrijk is Märzen een bekend biertype. März is het Duitse woord voor maart. De meeste maartse bieren zijn wat zwaarder dan wat er normaal gebrouwen werd. In de koude maanden van het jaar was het wat eenvoudiger om goed bier te brouwen. In de zomer is de kans groter op infectie door bacteriën, die het bier ongewenst zuur maken. Bij lage temperaturen groeien die bacteriën minder goed. Er waren zelfs wetten die het brouwen van bier in de zomermaanden verboden. Het zwaardere bier moest goed blijven zodat het gedurende de hele zomer kon worden gedronken – totdat het nieuwe brouwseizoen weer begon. De alcohol en de hop in het bier fungeerden als een natuurlijk conserveringsmiddel. De eerste Märzen werd gebrouwen in Beieren in de 16e eeuw. 

Märzen is een bier van hoge gisting en de kleur kan variëren van donker oranje tot koper, wat te maken heeft met de toevoeging van karamel of plantenextracten door de brouwer. 

Dit bier heeft vaak een laag alcoholgehalte: tussen 4,5 en 5,5%. 

Printemps, ook Biere de Mars of Saison in het Frans genoemd, is vergelijkbaar bier. Het is ook een zeer oude stijl die meer dan 600 jaar teruggaat in de stad Arras in Noord-Frankrijk. 

Het was het eerste seizoensbier van het jaar, gebrouwen met mout van de laatste gerstoogsten en vervolgens maandenlang gerijpt in een kelder. Nu het mooie weer terugkeert, bieden de brouwers van de abdij van Leffe ons een verfrissend lentebier aan met vlierbloesem en een witte, dikke schuimkraag. Het heeft Leffe Lente of Leffe de Printemps Het is overigens niet zwaarder in alcohol maar heeft een ABV van 6,6%, net als de klassieke Leffe Blonde.

Het wordt gekenmerkt door een uitgesproken maar evenwichtige bitterheid, een fruitig aroma met kruidige aroma's van kruidnagel en vanille, bloemen en karamel. Het is een ideaal bier dat perfect samengaat met alles van de grill en een serveertemperatuur tussen 3-6°C moet hebben.

Bij HOPT kun je Leffe de Printemps ontdekken op 6-liter vaten voor de PerfectDraft biertap.

Leffe de Printemps Hopt

Wil je een echt bier in de Märzenstijl drinken? Probeer dan Oktoberfest, een pils in Märzen-stijl gebrouwen door Founders Brewing. Speciaal hiervoor hebben ze Duitse mouten en hop geïmporteerd. Oktoberfest heeft een prachtige koperkleurige tint met een rijke, moutige en lichtzoete smaak. Founders' Oktoberfest is overigens gebrouwen volgende het traditionele Reinheitsgebot. Dit is de Duitse wet uit 1487 die de ingrediënten beperkt tot water, gerst en hop. 

Cheers!

Ontdek al ons vatbier

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS