30/04/20193 minuten leestijd

Bier gerijpt in houten vaten

Bier heeft zoveel kleuren, zoveel smaken! Er zijn zoveel stijlen, van bitter tot zuur en van blond tot donker! Bier raakt zelfs aan wijn, bijvoorbeeld door het gebruik van wijngisten voor bier; zwaar bier noemen we zelfs wel „gerstewijn”. Maar het gaat nog verder: net als wijn kan ook bier worden gerijpt op houten vaten.

Dat is trouwens niet iets nieuws, al verkennen moderne brouwers wel nieuwe mogelijkheden. Maar het rijpen van bier op houten vaten heeft een lange geschiedenis, ooit was het zelfs de standaard. 

Houten vaten, wat betekenen ze voor de biersmaak? 

Moderne brouwers gebruiken vaak tanks van metaal om hun bier te bewaren en te beschermen tegen infecties. Vroeger was hout standaard. Hout beschermt het bier, maar voegt er ook bijzondere aroma’s aan toe. Het hout heeft van zichzelf fruitige smaken, het zorgt ook voor een subtiele zachtheid. Hoewel hout wel afsluit, doet het dat niet volledig, dus er komen toch wel invloeden van buiten in het bier en die beïnvloeden de smaak, gelukkig in positieve zin. De houtsmaak is delicaat. 

Houten vaten die eerder voor een andere drank zijn gebruikt, geven ook het aroma van die drank mee: bier dat rijpt op bourbonvaten krijgt een prettige bijsmaak van bourbon-whisky, bier dat rijpt op wijnvaten krijgt aroma’s van zwarte kersen en tannines. Bier wint aan karakter door de „bijslaap” met andere dranken! 

Houtrijping – welke bieren? 

Eigenlijk kan ieder bier wel op hout worden gerijpt, de brouwer is vrij om te doen wat hij wil! Pils met houtrijping bestaat ook, maar meestal zien we dat juist donkere bieren, met veel alcohol en een diepe, kruidige smaak, een nieuwe tijdelijke woonst krijgen in houten vaten. Deze bieren hebben van nature het meeste gemeen met wijn. Maar het kan ook met blonde bieren, het kan ook met hoppige IPA’s! Deze bieren zullen zo zeker veel hopbitterheid verliezen, maar daar komt een complexe smaak voor terug, die ons laat proeven hoe het vroeger was, toen IPA’s standaard lang op hout gelagerd werden.  

Voor de brouwer is het houtvat een geschenk, maar ook een complicatie. Net als de gisting is houtrijping een proces dat je niet geheel kunt controleren. Het evenwicht tussen het basisbier en de houtsmaak, hoe pakt dat uit? Raakt het bier niet uit balans door al die nieuwe smaken? Die spanning maakt deze bieren extra interessant. 

Bier rijpen, hoe lang? 

Houtrijping vergt geduld. Het duurt maanden voordat het hout z’n aroma’s op het bier over heeft gebracht. Vijf maanden is wat ons betreft wel het minimum. Een kortere rijping heeft veel te weinig effect om alle moeite die het gekost heeft te rechtvaardigen. In de eerste twee maanden komen vooral de weinig genuanceerde houtsmaken over, die niet veel toevoegen. Een half jaar is goed, maar een heel jaar rijpen op hout is beter, dan komen complexe aroma’s als vanille van het hout in het bier terecht. Gedurende deze lange periode moet de brouwer er dan wel op letten dat de temperatuur constant blijft. 

Bier rijpen, kun je dat zelf? 

HOPT helpt thuisbrouwers graag op weg. Uit het voorgaande bleek al dat houtrijping geduld en concentratie vergt. Het is typisch iets wat brouwers met veel ruimte kunnen doen – dat, en veel ervaring. Maar ook de thuisbrouwer kan hier natuurlijk mee experimenteren. Een houten vat moet je wel op de kop

kunnen tikken en het bier, wel, dat brouw je natuurlijk zelf. Zorg dat je veel hebt: het vat moet echt goed vol zitten, anders blijft er te veel zuurstof in achter en dat maakt je bier muf. Zorg dat het vat op een droge plek komt te staan waar het een jaar lang aangenaam koel blijft, zo rond de 15 graden. Uiteraard moet alles goed schoon zijn, niet in de laatste plaats het vat zelf. Zo geef je infecties geen kans, al ligt het wel in de lijn er verwachtingen dat je bier enige verzuring zal doormaken. Dat kan echter heel smakelijk uitpakken.  

Met deze adviezen kun je het zelf proberen: bier laten rijpen op hout. Ben je benieuwd naar de smaak, maar wil je geen jaar wachten? Bekijk dan de houtgerijpte bieren in het assortiment van HOPT!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS