04/03/20194 minuten leestijd

Zelf hop kweken in je achtertuin

Bier brouwen levert niet alleen fantastisch ambachtelijk bier op maar ook heel veel voldoening. Het is een hobby die maar al te makkelijk uit de hand loopt en je volledig in beslag neemt. Waarom dan ook niet je eigen hopplanten kweken en daarmee je bier brouwen? Alles wat je nodig hebt is een tuin of een balkon en een hopstekje!

Hop: een fundamenteel ingrediënt in je bier

Hop is samen met mout, water en gist de basis van bier. Nu thuisbrouwen steeds populairder wordt, vind je ook steeds vaker hopplantjes in tuincentra of via het internet. Er zijn gespecialiseerde websites zoals Eickelmann in Duitsland waar je hop vindt in alle soorten maken en smaken. Dit is misschien het moeilijkste van alles, want eenmaal een stek of plant in je handen, gaat alles min of meer vanzelf. Een hopplant is meerjarig maar de ranken zijn eenjarig. Het doel is om de bloemen te oogsten, drogen en snel in te vriezen zodat ze zo vers mogelijk zijn als je gaat brouwen.

Geef je nieuwe plant een naam en zet Hoppy een zonnig plaatsje -ook een raamkozijn is perfect - en geef hem elke 2 of 3 dagen water. De grond moet vochtig zijn maar laat de plant niet in kletsnatte aarde staan. Dan heb je kans dat de wortels gaan rotten. Je nieuwe huisgenoot heeft niets meer nodig dan dat. 

“De beste tip is je hop genoeg water en liefde te geven”

Begin april zou het buiten wat warmer en zachter horen te worden. Dit is het moment waarop jouw plantje meer ruimte nodig heeft. Kies een pot van tenminste 40 cm hoogte of graaf een vierkant gat in je tuin van 30 cm x 30 cm x 30 cm: diepte x breedte x lengte. Vul de pot of het gat met een mengsel van potaarde en en compost, met je Hoppy erin natuurlijk. Ga rustig zitten en wacht tot hij groeit en groeit en GROEIT!!!

Hoe krijg je een hopplant van 10 meter hoog?

Nogmaals, het belangrijkste is voldoende water (en liefde). Als je plant circa 20 cm hoog is, heeft het steun nodig - net een kind eigenlijk, dat alle kanten opgaat zonder een ferme hand - dus zoek een lange soepele stok, tak of bamboescheut. Het plantje slingert zichzelf vanzelf daarom heen, het is niet eens nodig je plantje vast te binden. Een volwassen hopplant kan meerdere scheuten ontwikkelen van wel 10 meter. Je kunt deze snoeien tijdens het zomerseizoen of ze om de plant zelf wikkelen. Hopplantjes zijn taaie klimplanten dus geen zorgen daarover.

Als je hopplant in de tuin groeit, kun je proberen de plant tegen een schutting te laten groeien of rondom een afdak. Hoe langer je ranken des je meer bloemen je krijgt. Het staat sowieso prachtig in je tuin en het levert je basis voor het bier. Nog even onze tips op een rijtje:

7 tips voor het kweken van hop:

1. geef je plant water. Als de grond  bovenop droog is, geef Hoppy een flinke plens. Hij beloont je met groei!

2. haal het onkruid weg. Zodra de lente komt, wied voorzichtig onkruid rondom de plant zodat de groei van je plant niet wordt belemmerd.

3. zorg voor steun. Er schieten meerdere ranken op dus kies 4 of 5 scheuten die er het sterkst uitzien en kies een lange tak waar deze zich omheen kunnen slingeren. Snoei de andere ranken terug met bv een keukenschaar. Op die manier krijg je de grootste oogst. Je kunt de plant twee tot drie meter de hoogte in laten groeien en daarna horizontale steun bieden. Zo kunnen ze schaduw bieden bij een terras (net als de ranken van een druif). Het is een decoratieve plant die je tuin extra charme geeft.

4. geef je hopplant een flinke dosis (kunst)mest of extra compost in mei. Dit kan ook bv gedroogde koeienmest zijn. De voedingsstoffen die de hopplant nodig heeft afgezien van water en zuurstof zijn stikstof, fosfor en kalium. Op kunstmestzakjes wordt dit vaak aangeduid met N.P.K. Er is organische meststof te koop van N.P.K. Een handvol daarvan bij je plant is al voldoende. Doe dit 6 weken later nog eens. Vloeibare mest werkt nog beter want dat gaat regelrecht naar de wortels.

5. snoeien van de bladeren. Als je plant 2 of 3 meter hoog is haal je de onderaan de bladeren weg van (de eerste 50 cm). Zo verklein je de kans op meeldauw of andere plantenziekten.

6. oogsten. Traditioneel wordt hopt de eerste twee weken van september geoogst, in de laatste weken van mooi droog zomerweer. Je eerste oogst is misschien wat klein maar dat wordt het jaar daarop beter. Overigens kun je ook al eerder beginnen en de bloemen individueel oogsten op het moment dat ze goed zijn en niet alles er in een keer afhalen. Zodra de bloem (of bel) zich begint te openen, kun je oogsten. De ervaren hoptuinier kan ook ruiken of de bloem klaar is voor de oogst.

7. drogen en bezwaren. Droog je hop zo snel mogelijk, tijdens 2-3 dagen. Ze drogen sneller als je de bloemen aan een stukje steel laat. Een kleine ventilator kan het proces versnellen (maar laat het niet allemaal wegwaaien!). Het is belangrijk dat er genoeg frisse lucht is tijdens het drogen.


Als de bloemetjes knisperen en droog aanvoelen, knip ze dan van de steel met een schaar, wikkel ze strak in zip-lock zakjes en druk alle lucht eruit. Open de zipper een paar centimeter en ga voorzichtig op de zak zitten om alle lucht eruit te drukken en sluit de zipper. Bewaar de zakjes in de vriezer totdat je gaat brouwen met je eigen persoonlijke hop! 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS