Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
22/09/20212 minuten leestijd

Op ontdekking in de brouwerij van Maredsous

Het bier dat de naam van de abdij Maredsous draagt, wordt niet in de brouwerij zelf, dus in Denée, gebrouwen maar een heel eind noordwaarts in Breendonk. Van een echte brouwerij Maredsous is dus geen sprake meer, maar wel komt een deel van de opbrengst het klooster ten goede. Bij HOPT lees je meer over de bijzondere status van Belgisch abdijbier en over de rijke geschiedenis van Maredsous. 

Abdij Maredsous: bierhistorie binnen en buiten de abdij

De abdij van Maredsous ligt in een Waals dorpje, niet ver van Dinant en Namen. De abdijen van Floreffe en Leffe, bekend van hun abdijbieren, liggen hier vlak bij. De bierhistorie zit hier in het landschap, lijkt het wel. Ook de abdij van Maredsous is lange tijd daadwerkelijk een brouwerij geweest, tot 1964, toen de monniken besloten dat de productie beter naar Duvel Moortgat kon gaan. De vraag was te groot, de brouwerij te klein – en het kloosterleven is gebaat bij rust, dat vooral.

Maredsous brouwerij

De abdij van Maredsous werd gesticht in 1872, door Duitse monniken, die het politieke klimaat in Duitsland niet veilig achtten; het idee om naar België uit te wijken zou zijn ingegeven door een Gentse pater in hun klooster. De „Heimat” Beuron, in Zuidwest-Duitsland, hoefden ze niet al te zeer te missen, want het rotsachtige landschap in de streek rond Dinant doet wel denken aan het landschap dat ze achterlieten. Of de monniken ook Duits bier brouwden is niet bekend. De Maredsous-bieren, in Belgische stijl, ontstonden pas later, toen de abdij van Maredsous een echt Belgisch klooster was geworden, geworteld in de culinaire traditie van de streek. 

Maredsous: bier & kaas 

Na de Tweede Wereldoorlog professionaliseerden de monniken hun ambacht en gingen ze bier en kaas verkopen. De zachte gele Maredsous-kaas werd een klassieker en hetzelfde gold voor hun bier, en dan vooral voor het donkere najaarsbier, de tegenwoordige Maredsous 8. Het amberkleurige bier dat de monniken zelf dronken, bestaat niet meer, al is de zware tripel Maredsous 10 er nog losjes op gebaseerd (maar het bier van de monniken niet zo zwaar). De blonde Maredsous 6 is pas ontstaan nadat de brouwerij al was overgedaan naar Duvel Moortgat. 

De beslissing om het merk uit handen te geven ging niet over één nacht ijs. De monniken werkten aanvankelijk samen met brouwerij Caulier, maar uiteindelijk vonden ze de kwaliteit die Duvel Moortgat leverde de beste. Duvel Moortgat slaagde erin om de recepten te verbeteren zonder het origineel geweld aan te doen. Het donkere bier Maredsous 8 bleef een publiekslieveling, maar de Maredsous 10, een uitzonderlijk krachtige tripel met veel aroma, is ook geliefd bij de liefhebbers van stevig abdijbier. De Maredsous 6 is een vriendelijk blond bier dat ideaal is als aperitief, of als eerste bier van een proeverij.

Maredsous bier

Duvel Moortgat keert een deel van de opbrengst uit aan de paters van Maredsous. Dat is één van de voorwaarden die het keurmerk „Erkend Belgisch Abdijbier” stelt. Maredsous is zo’n erkend bier, net als de genoemde abdijbieren Leffe en Floreffe uit dezelfde regio. De band met de abdij in Maredsous is dus hecht en tegelijk kan het merk Maredsous profiteren van de hypermoderne brouwerij in Breendonk, waar Duvel Moortgat is gevestigd.

Maredsous bij HOPT

Abdijbieren horen bij de Belgische biercultuur. Als bezoeker van onze site weet je waarschijnlijk dat we bij HOPT een zwak hebben voor traditionele  Belgische bieren die tegelijk de hoogste kwaliteit hebben door modern vakmanschap. Maredsous ontbreekt dus zeker niet in de online bierwinkel HOPT. Combineer je bestelling met andere abdijbieren en maak een bierreis langs de gewijde plekken in het Belgische bierlandschap!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS