13/09/20213 minuten leestijd

Op ontdekking in de brouwerij van Stella Artois

De grootste brouwerij ter wereld, dat is AB InBev, en wie de hoofdvestiging van deze brouwerijgroep bekijkt gelooft dat zo. Brouwerij Artois in Leuven, wereldberoemd door het pils Stella Artois, heeft een eigen skyline en die skyline zal menig Leuvens student kunnen dromen. Deze brouwerij zie je als je met de trein de studentenstad binnenrijdt. Proef die herinnering met thuisgetapte Stella, die je bestelt bij HOPT! 

Bij HOPT zijn we onze studiejaren niet vergeten (of toch niet geheel). De buitenkant van de Stella-brouwerij kennen we goed en van de binnenkant kunnen we ons een voorstelling maken, want Stella Artois hebben we toch allemaal wel eens gedronken. Maar wat is nu werkelijk de geschiedenis van Stella? In dit artikel nemen we je mee op ontdekkingsreis naar de bakermat van het Leuvense pils dat de wereld veroverde. 

stella artois glas

Stella Artois en Leuven 

Leuven is het begin, zoveel is zeker. Brouwerij Artois had al een lange geschiedenis in de universiteitsstad toen in 1926 een fris pils gebrouwen werd, tijdens kerstmis: Stella Artois. „Stella” betekent ster en in een stad waar Latijn net zo vertrouwd klinkt als het sappige Leuvense dialect behoeft dat geen uitleg. De kerstster zou echter blijven schijnen, al spoedig werd Stella Artois het hele jaar door gebrouwen.

De geschiedenis van Artois begon evenwel niet met een ster, maar met een hoorn. Brouwerij Den Hoorn was in in de middeleeuwen al in Leuven gevestigd en groeide in de vroegmoderne tijd uit tot de grootste brouwerij in wijde omtrek. In 1708 werd Sebastiaen Artois meester-brouwer en dat beviel hem duidelijk goed, want in 1717 kocht hij de hele brouwerij en verbond er zo zijn familienaam aan. De brouwerij bleef maar groeien, zodat aan het eind van de achttiende eeuw brouwerij Artois één van de grootste brouwerijen werd van heel Europa. Maar het bier Stella Artois was er toen nog altijd niet gebrouwen. 

De geboorte van Stella

Vanaf de late negentiende-eeuw begon brouwerij Artois ook pils te brouwen. Dit bier, in de stijl van het oerpils uit Pilsner Urquell, werd toen ook in de Lage Landen populair. Tegelijk had men hier toch ook al de nodige eigen frisse bieren, zoals het witbier uit Hoegaarden. Misschien dat het pils van Artois daarom wel wat achterbleef in populaiteit op de overige bieren uit de streek. In 1926 werd een pils met meer alcohol gebrouwen, ter ere van het kerstfeest: Stella Artois was geboren. Dit pils werd wél meteen populair en de brouwerij besloot dan ook het in het vaste assortiment op te nemen. Het alcoholpercentage werd daarvoor wel naar 5% teruggeschroefd, want een bier dat zó makkelijk doordrinkbaar is, kan maar beter niet te zwaar vallen. In korte tijd werd Stella het stadsbier van Leuven, bekend in wijde omtrek.

Stella artois bier

Stella Artois & Interbrew

Brouwerij Artois breidde steeds verder uit, vooral door het overnemen van andere brouwerijen. Met deze strategie kon de brouwerij marktleider worden in bierland België, samen met brouwerij Piedbœuf, de brouwerij van Jupiler. Uiteindelijk zouden deze twee reuzen hun krachten bundelen in Interbrew. Interbrew heeft met sterke merken als Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Belle-Vue de basis voor de moderne Belgische biercultuur gelegd.

Na de fusie met Amerikaanse en Braziliaanse brouwerijen ontstond het machtige AB InBev, dat in België nog brouwerij Bosteels overnam (Tripel Karmeliet, Kwak). In Nederland is AB InBev actief met het populaire Hertog Jan, volgens heel wat Nederlanders het beste pils van Nederland. De liefhebber van pils én speciaalbier kan niet om AB InBev heen, zoals de Leuvenaar nog altijd niet buiten zijn Stella kan. 

Thuis Stella van ’t vat 

De tapvaten van brouwerij Stella Artois passen allemaal thuis in je PerfectDraft. Niet enkel het klassieke pils Stella Artois, maar ook de speciaalbieren van de Leffe-reeks of het witbier van Hoegaarden. Drink thuis Stella van ’t vat met een beetje hulp van HOPT!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS