Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
14/02/20226 minuten leestijd

14 feiten over Brouwerij Guinness in Dublin

In 1752 begon Arthur Guinness in Dublin bier te brouwen. Wie weet had hij toen al een vermoeden dat 250 jaar later zijn bedrijf een van de beroemdste brouwerijen ter wereld zou worden! In die ruim 250 jaar geschiedenis is veel gebeurd en deze blog is daarom helemaal gewijd aan 14 bijzondere feiten over deze door-en-door Ierse brouwerij en haar fantastische bieren! 

14 feiten over brouwerij Guinness in Dublin

1- 9000 jaar Guinness?!

262 Jaar geleden is de brouwerij opgericht in Leixlip, circa 20 kilometer van Dublin.  De start verliep zo voorspoedig dat Arthur Guinness in 1759 kon gaan uitbreiden. Hij tekende toen een huurcontract voor een gebouw in St James Gate van 9.000 jaar! Ja je leest het goed, 9000 jaar! Arthur had vast een vooruitziende blik want Guinness verloopt miljoenen bieren per dag wereldwijd. 

2- Guinness Storehouse: Het Guinness Museum in Dublin!

Guinness opende in 2000 een museum in Dublin, met de belofte van een ervaring rond de hele geschiedenis en natuurlijk het proeven van Guinness. Dit museum met de naam “Guinness Store house” heeft maar liefst 7 verdiepingen en op elke etage ontdek je andere aspecten van de brouwerij! 

Je maakt kennis met Arthur Guinness, je kunt je smaakpapillen testen om verschillende moutsoorten te identificeren. Op weer een andere verdieping omhoog en zie je de originele en geavanceerde reclame van Guinness door de eeuwen heen, zowel in Ierland als in andere landen. Ook kom je te weten wat de geheimen zijn van het serveren van Guinness, want Guinness goed serveren is een echte kunst! Op de bovenste verdieping is de Gravity bar waar je kunt genieten van je favoriete Guinness met een uitzicht van 360° over Dublin! Wij zijn vooral fan van de gratis proeverij ????

3- Symbool van Guinness: de harp

Guinness is zeer herkenbaar dankzij zijn embleem: De Harp! Toen bijna heel Ierland in 1922 onafhankelijk werd van Groot Bretagne kozen ze de harp als een landelijk symbool. Brouwerij Guinness had sinds 1862 de harp als embleem. Om problemen met beeldrechten te vermijden, gebruikt de Ierse staat de harp als spiegelbeeld. Voor de goede orde, de originele harp dateert uit 1702.

4- Guinness is meer dan Stout!

Guinness is zeer bekend om zijn krachtige Stouts maar wist je dat de Ierse brouwerij sinds een paar jaar ook bieren brouwt in verschillende andere stijlen? Wat dacht je van Hop House 13 lager, een sprankelend bier met een mooi citrus aroma of Guinness IPA, zeer evenwichtig en hoppig van smaak. Guinness brouwt ook American Lager, een licht en verfrissend bier met een zachte en moutige afdronk.

5- Guinness serveren

Het vijfde aspect over de Guinness brouwerij is hoe het bier wordt geserveerd! Als je ooit in een Ierse pub bent geweest, is het je waarschijnlijk opgevallen dat Guinness-van-het-vat op een speciale manier wordt getapt. Het serveren van een Guinness Stout is een 6-stappen ritueel waarbij het precies 119,5 seconden duurt om het te serveren. Dat is bijna 2 minuten! Om dit Guinness-ritueel te volgen, heb je een Guinness-glas nodig, want de serveerteller staat op de Harp. De barkeeper kantelt het glas om te tappen en stopt bij het teken van de harp op het glas, en dan…… ontstaat er een reactie met de stikstof, die het bier echt tot leven brengt en een waterval in je glas creëert. Als de 119,5 seconden voorbij zijn, opent de barkeeper de taphendel nog een keer zodat het schuim overvloedig stroomt tot net over de rand van het glas.

Dus daarom wordt je Guinness in verschillende etappes getapt!

6- De Britten drinken meer Guinness dan de Ieren zelf. 

Als Ierse brouwerij zou je kunnen denken dat de Ieren de grootste consumenten van Guinness zijn, maar in werkelijkheid is dat niet zo! Het zijn hun buren, de Britten, die de grootste fans van Guinness zijn. Maar net daarna komt Nigeria, dat de op één na grootste gebruiker van Guinness pints is. De brouwerij begon daar aan het eind van de 19e eeuw Guinness op de markt te brengen. Ierland zelf staat op de derde plaats, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten.

7- Guinness bevat niet zoveel calorieën!

Stouts worden vaak gelijkgesteld met "maaltijddranken" wegens hun hoge ABV, de zoete elementen en de vele mout. Bij Guinness is, in tegenstelling tot wat men zou denken, de pint niet zo calorierijk voor een stout! Het is zelfs een van de bieren met de laagste calorieën, met slechts 200 kcal voor een pint.

8- Guinness is niet zwart!

Dit feit zal je zeker verrassen, want hoewel het er zwart uitziet, heeft Guinness een donkerbruine kleur met robijnrode accenten. Als je het glas tegen het licht houdt, dan zie je dat!

9- Ingrediënt voor typisch Ierse gerechten

Guinness is meer dan bier want het wordt veel gebruikt in de keuken.  Veel typisch Ierse gerechten hebben Guinness als hoofdingrediënt: Irish Stew, Guinness Pie, Chicken in Guinness... Dit soort gerechten moet je beslist proberen als je Ierland bezoekt. Guinness wordt ook gebruikt om cocktails te maken: Rum, Munt, Crème de Cassis... Er zijn vele manieren om Guinness te combineren met gerechten of cocktails.

10- Guinness zonder alcohol

Hoewel Guinness bekend staat om zijn Stouts, is de Ierse brouwerij er ook in geslaagd een ander publiek aan te spreken door een goed alcoholvrij bier te brouwen! Perfect dus voor Dry January of bij al die andere gelegenheden dat je wel bier wilt maar de alcohol er even niet bij kunt hebben.  0.0 Guinness kwam in 2021 op de markt. Het heeft dezelfde karamel- en chocoladesmaken maar zonder de alcohol en veel minder bevat weinig calorieën en 

11- Een bal in je Guinness

Wist je dat er een bal in het Guinness blikje zit? Dit balletje is een "Floating Widget", gepatenteerd door Guinness, bedacht in 1988 en gelanceerd in 1999. Deze innovatie bestaat erin een bal stikstof onder druk te zetten zodat je, wanneer je het blikje opent, hetzelfde bier krijgt als het bier dat in Ierse pubs uit het vat wordt getapt. Dankzij deze bal ontsnapt het gas om plaats te maken voor het beroemde romige Guinness-schuim. De volgende keer dat je van een blikje Guinness geniet, let dan op het balletje dat zichtbaar is!

12- Je gezicht op Guinness

Wist je dat het mogelijk is om je selfie op je bierschuim te laten zetten? Dit is wat Guinness biedt aan elke bezoeker van het Guinness Storehouse in Dublin. Op de vierde verdieping, in de Guinness Academy, leer je het ritueel van het serveren van Guinness en laat je je gezicht graveren op je pint! Het is echt een unieke ervaring die je niet mag missen.

13- Guinness Book of Records

De Guinness-brouwerij is ook zeer beroemd vanwege het Guinness World Record. Guinness World Records - oorspronkelijk het Guinness Book of Records – is de ultieme autoriteit op het gebied van recordprestaties. Hoe is dit boek ontstaan? 

Het begon allemaal met een meningsverschil in het begin van de jaren 1950! 

Sir Hugh Beaver, directeur van de Guinness Brouwerij in die tijd, discussieerde tijdens een jachtpartij over wat de snelste jachtvogel was in Europa. Ze konden het niet eens worden en vonden nergens het antwoord.

Hij kreeg toen het idee om een boek met feiten en cijfers samen te stellen zodat ruzies in Ierse pubs beter opgelost konden worden. Hij nam enkele wetenschappers in dienst die onderzoek deden en vervolgens een boek samenstelden. Het schrijven nam 13 en een halve week van 90 uur in beslag en het boek werd vervolgens een bestseller aller tijden!

14- Ierse Nationale Dag

17 maart is een feestdag in Ierland, die ook vandaag nog wordt gevierd: St. Patrick's Day! Guinness bier drinken is dé manier om deze dag te vieren. Op St. Patrick's Day worden wereldwijd meer dan 13 miljoen pinten Guinness getapt. 

Ontdek ook onze andere Ierse bieren 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS