26/12/20214 minuten leestijd

Bier tijdens je zwangerschap?

Dol op bier én op baby’s? Wat zijn de mogelijkheden vrouwen die allebei tegelijkertijd willen? Met andere woorden, wat kun je drinken tijdens de zwangerschap? Moet je alle bier en alcohol maandenlang aan je voorbij laten gaan? 

Bier tijdens je zwangerschap?

De zwangerschap is een tijd vol veranderingen voor een vrouw.  Je lichaam verandert, je toekomst, je dient je huis in te richten op een nieuw gezinslid, en zo zijn er talloze andere aanpassingen. Tijdens deze 9 maanden wordt een zwangere vrouw bovendien afgeraden rauw of halfgaar voedsel te eten, zoals vlees, vis, vleeswaren en bepaalde kaassoorten. Maar grootste no-no’s zijn natuurlijk alcohol en nicotine. 

Zwanger zijn kan een enorme opgave zijn voor vrouwen die graag bier drinken. In de afgelopen jaren is op de brouwerijmarkt echter een hele reeks bieren ontwikkeld die als "alcoholvrij" worden bestempeld. Hierover bestaan veel vragen, onder meer of dit soort bier zonder risico gedronken kan worden tijdens een zwangerschap

De gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap

Wat zijn de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap? Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot complicaties en gezondheidsproblemen voor de foetus. Groeistoornissen, misvormingen, beschadiging van het zenuwstelsel en in het ergste geval het foetale alcoholsyndroom, zijn allemaal vreselijke gevolgen van alcohol.

In sommige landen zoals Frankrijk is alcoholgebruik tijdens de zwangerschap helaas nog steeds de belangrijkste oorzaak van niet-genetische mentale handicaps bij kinderen. In Frankrijk zou rond de 10% van vrouwen af en toe alcohol drinken tijdens de zwangerschap. In Nederland is dat circa 4%, maar het is lastig om juiste gegevens te vinden per land. Belangrijk is om te weten dat alle gezondheidsautoriteiten aanraden om zich tijdens de zwangerschap uit voorzorg volledig te onthouden van alle alcoholische dranken.

In het belang van hun baby zijn aanstaande moeders dus op zoek naar alternatieven om van de smaak van bier te kunnen blijven genieten zonder de gezondheid van hun jonge spruit in gevaar te brengen. Alcoholvrij bier is een mogelijke oplossing voor dit probleem. Om er echter zeker van te zijn dat een zwangere vrouw het kan consumeren, moet ervoor worden gezorgd dat alcoholvrij bier helemaal geen alcohol bevat. 

Zijn alcoholvrije bieren echt alcoholvrij? 

Als we kijken naar wat een alcoholvrij bier is, dan is het doorgaans een bier met een laag percentage alcohol, waarvan de maximumwaarde is vastgesteld volgens de voorschriften van elk land. Volgens de Nederlandse wetgeving mag een bier "alcoholvrij" worden genoemd als het alcoholgehalte lager is dan of gelijk is aan 0,2%. Dit is een te verwaarlozen hoeveelheid, maar het is dus hoger dan 0%. In andere landen is dat gehalte vaak hoger, doorgaans 0;5% tot wel 1,2%. Een zwangere vrouw kan dus niet vertrouwen op "alcoholvrij bier", omdat dit soort bier in zijn samenstelling een kleine hoeveelheid alcohol kan bevatten. Er bestaan echter echt alcoholvrije bieren, de zogenaamde alcoholvrije bieren, waarvan het etiket een alcoholgehalte van 0,0% vermeldt. 

Mag je alcoholvrij bier drinken tijdens de zwangerschap en de borstvoeding? 

Als je alcohol helemaal wilt vermijden, kan alcoholvrij bier inderdaad een goede optie lijken. Alcoholvrij bier smaakt immers vergelijkbaar met traditioneel bier en heeft vaak een alcoholgehalte dat dicht bij nul ligt. Er zijn echter verschillende nadelen voor zwangere vrouwen:

  • In de eerste plaats kan een bier, ook al is het alcoholvrij geëtiketteerd, toch een klein percentage alcohol bevatten. Het is laag maar niet onbestaande, wat het gevaar voor de foetus niet uitsluit.  
  • De meeste technieken die worden gebruikt om alcoholvrij bier te maken, vereisen dat het bier na de gisting wordt gedealcoholiseerd. Het bier bevatte dus aanvankelijk alcohol, die vervolgens werd verwijderd door het bier te verwarmen. Dit betekent dat zelfs in alcoholvrije bieren van 0,0% nog sporen of zelfs een zeer kleine hoeveelheid kunnen achterblijven.
  • Veel alcoholvrije bierbrouwtechnieken hebben de neiging de smaak af te breken. Om de smaak te verbeteren, voegen brouwers vaak suiker toe aan het brouwsel, zodat een alcoholvrij bier gemiddeld tweemaal zoveel koolhydraten bevat als een gewoon bier. Dit hoge glucosegehalte is vooral slecht voor zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes. 

Om al deze redenen raden wij zwangere vrouwen af alcoholvrij bier te drinken. Om de gezondheid van de baby te beschermen en alcohol helemaal te vermijden, is het beter om tijdens de zwangerschap geen bier te drinken.

Kortom, ons antwoord is dus NEE.

En bier drinken tijdens de borstvoeding? 

Helaas geldt dat ook voor borstvoeding! Ook al is de baby geboren, toch is het aan te raden geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Dit komt omdat alles wat je consumeert bijdraagt tot de productie van je moedermelk en alcohol is geen uitzondering. Als je alcohol drinkt, komt het in je melk. Bovendien kan alcohol deze nadelige gevolgen hebben voor borstvoeding en de ontwikkeling van de baby: 

  • Verminderde melkproductie
  • Verandering in de smaak of geur van de melk
  • Afname van de hoeveelheid melk die de baby drinkt
  • Problemen met de motorische ontwikkeling van de baby
  • Invloed op de slaap van de baby

Ook al krijgt een baby maar een kleine hoeveelheid alcohol binnen, zijn of haar lichaam is kwetsbaarder en heeft meer moeite om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Op basis van dit alles raden wij aan geen alcohol (ook geen alcoholvrij bier) te drinken tijdens de borstvoedingsperiode.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS