Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
30/12/20213 minuten leestijd

Wat is alcoholvrij bier precies en wat zijn de voordelen?

Voor elk voedingsmiddel of drank is het belangrijk de kenmerken en eigenschappen ervan te kennen om er zeker van te zijn dat het niet schadelijk is voor onze gezondheid. Dat geldt natuurlijk ook voor bier. In dit artikel bekijken we dat voor alcoholvrij bier. Zijn er voordelen en -nadelen aan alcoholvrij bier? Zijn alcoholvrije bieren veilig om te drinken? 

De voordelen van alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is eerst en vooral een bier. Het heeft alle natuurlijke voordelen van een traditioneel bier, zoals een hoog vezelgehalte om de spijsvertering te bevorderen en diuretische eigenschappen. Het is voedzaam omdat het een drank is met mouten. Het lage alcoholpercentage in alcoholvrij bier heeft echter bijzondere voordelen.

Alcoholvrij bier bevat minder calorieën.

In ons artikel over de productie van alcoholvrij bier hebben we toegelicht dat alcohol wordt gevormd tijdens de gistingsfase. In dit stadium verslinden de aanwezige gisten de door de mout geproduceerde suiker en zetten deze om in alcohol. Het is dus echt de alcohol die klassieke bieren calorierijk maakt. De calorieën in de bieren hangen af van het % ABV. Hoe sterker het bier dat je drinkt, des te meer calorieën.

Alcoholvrije bieren bevatten gemiddeld 40% minder calorieën dan een klassiek biertje. Dit maakt ze tot een gezonder alternatief voor een gewoon biertje. Bijvoorbeeld, Nanny State van Brewdog Brewery bevat slechts 26 kcal per 25 cl! 

Alcoholvrij bier bevordert de hydratatie 

Alcoholvrije bieren zijn zogenaamde isotone dranken, wat betekent dat ze dezelfde deeltjesconcentraties hebben als ons bloed. Zij zijn ook bekend als energie- en voedingsdranken voor sportbeoefenaars. Alcoholvrije bieren bevatten geen natriumnitraat of aspartaam, maar alleen de 4 ingrediënten die het bier maken (water, hop, mout en gist). Alcoholvrij bier bestaat voor 95% uit water en bevat natuurlijke ingrediënten die de veroudering van de cellen helpen vertragen. 

Bovendien heeft een studie van Professor Manuel Garzón, van de medische Faculteit in Granada aangetoond dat bier iets sneller rehydrateert dan water en een beter herstel biedt na een fysieke inspanning. Dit is overigens een studie uit 2007. We hebben wat meer gegevens uit dit verrassende ondrezoek onderaan dit artikel bijgevoegd. De koolhydraten in alcoholvrij bier zouden de calorieën compenseren die verbrand worden tijdens het sporten. 

De gevaren van alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier heeft niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen die belangrijk zijn om te weten als we gezondheidsproblemen hebben.  

Alcoholvrij bier bevat meer suiker. 

Bij het brouwen van alcoholvrij bier voegen sommige brouwers suiker toe aan hun eindbrouwsel om de smaak van het bier, dat ontdaan is van zijn alcohol, te verbeteren. Het glucosegehalte in alcoholvrij bier zal relatief hoog zijn, waardoor het af te raden is voor mensen met diabetes.

Alcoholvrij bier bevat toch een laag percentage alcohol.

Alcoholvrij bier bevat toch wat alcohol en dat kan oplopen tot een ABV 1,2% als het bieren zijn die geïmporteerd worden. 

Als je geen alcohol mag of wilt drinken moet je dus de etiketten controleren om het exact alcoholgehalte te weten. Alleen bieren met 0,0% in de titel bevatten echt geen alcohol, zoals bijvoorbeeld het Bretonse Dremmwel 0,0 Bio. Maar zelfs hierin kan nog een spoor van alcohol zitten, omdat de bieren daarmee zijn gebrouwen en daarna is de alcohol eruit gehaald. 

Tot slot

Omdat HOPT de voordelen van alcoholvrij bier onderschrijft en wij altijd op zoek zijn naar goede bieren, hierbij enkele aanraders:

Ons alcoholvrij groot bierpakket

Ons mega pakket van 24 bieren

 

Samenvatting

PS hierbij een samenvatting van het opmerkelijke onderzoek van Prof Manuel Garzón:

Het team onder leiding van professor Manuel Garzón van de Medische Faculteit van Granada kwam tot de ontdekking dat bier een verantwoorde drank is en zelfs beter dan water, na intesieve sport. Het team komt tot deze conclusie nadat gedurende enkele maanden tests waren uitgevoerd op 25 studenten.

In de studie werd de deelnemers gevraagd op een loopband te lopen bij een temperatuur van 40C, tot ze bijna uitgeput waren.

Onderzoekers maten vervolgens hun hydratatieniveau, hun concentratievermogen en motorische vaardigheden, nadat de studenten op het punt stonden hun lichaamsbeweging op te geven.

De helft van de deelnemers kreeg vervolgens twee halve pinten Spaanse pils te drinken, terwijl de anderen water kregen.

Beide groepen mochten vervolgens zoveel water drinken als zij wilden.

Garzón concludeerde dat het rehydratatie-effect bij de studenten die bier kregen "iets beter" was dan bij degenen die alleen water kregen.

Hij zei dat het koolzuurgas in bier hielp de dorst sneller te lessen, terwijl de koolhydraten in bier de calorieën vervingen die verloren gingen tijdens de fysieke inspanning.

Bron http://www.china.org.cn/health/2007-11/08/content_1231213.htm

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS