12/01/20182 minuten leestijd

Bier of wijn – de eeuwige vraag

Geloof het of niet, bier is van oorsprong een gezondheidsdrank. Bier ontstond bijna 8000 jaar geleden in Mesopotamië als een gezond alternatief voor water – dat water was toen van een dusdanige kwaliteit dat het je net zo gemakkelijk zou kunnen doden als je dorst lessen!

In die tijd ontdekten de Mesopotamiërs dat ze door graan toe te voegen aan water, een gefermenteerde drank konden maken die alle ziektekiemen doodt, waardoor het veilig was om te drinken.

Wat begon als een soort alcoholische soep werd geleidelijk aan verfijnd met de toevoeging van specerijen, honing en andere ingrediënten om het smakelijker te maken (het gebruik van speeksel om het brouwsel te laten gisten werd gelukkig afgeschaft!)

Vloeibaar brood

We maken een sprong naar de Middeleeuwen, toen bier algemeen erkend werd als een gezonde drank. Hoewel men het chemische proces nog niet volledig begreep en niet wist dat bier veel vitamine B bevat (niacine, riboflavine, B6) alsmede antioxidanten, was wel algemeen bekend dat bier veiliger was dat het water uit de put en de rivier.

Bovendien werd er niets verspild. De bijproducten van het brouwproces - granenpulp en zemelen - werden aan de varkens gevoerd, dus niet alleen waren die gelukkig, maar ze proefden ook merkwaardig naar een biermarinade tijdens het avondeten.

De bier revolutie

Omdat bier op grote schaal door de hele bevolking werd gedronken werd bier gezien als een armeluisdrank, en wijn was bestemd voor de rijke bewoners van kastelen en landhuizen. Bier werd daardoor eeuwenlang en eigenlijk tot voor kort gezien als een simpele volksdrank, een drank met prik dat je bij een voetbalwedstrijd naar binnen giet.

"het komt niet als een verrassing dat er nu biersommeliers zijn"

Gelukkig hebben bier en ambachtelijk brouwen de afgelopen jaren een renaissance genoten, en is de status van bier veranderd naar een gastronomische drank. Deze ontwikkeling doet veel meer recht aan de bijzondere drank die bier natuurlijk is!

En waar een markt is, zijn er altijd mensen die daar een stukje van willen – denk maar aan alle innovatieve brouwers die voortdurend nieuwe biersmaken creëren, andere texturen en stijlen.

Met deze explosie in de kwaliteit van speciaalbier en de overdaad aan nieuwe stijlen, is het geen verrassing dat er nu biersommeliers zijn: bier-obers die advies geven in het kiezen van het juiste bier om een maaltijd om te toveren in een feest!

Voor elk wijn een bier!

Dus hoe kun je bier met wijn vergelijken aan tafel? Welnu, net zoals bij goede wijn kun je niet zomaar een Maaltijd A serveren met Bier B en verwachten dat het een hemelse combinatie is. Je zou bijvoorbeeld geen stevige, zware Bordeaux wijn bij een lichte vismaaltijd drinken. In dat geval kies je eerder voor een fruitige Roussillon Red. Zo is het ook met het combineren van bier en voedsel.

Je kunt bijvoorbeeld een frisse, kurkdroge Riesling vervangen door een Gose bier of een Geuze, of een Pinot Noir door een American Pale Ale. Evenzo is een fruitige Quadrupel of Barley Wine een perfecte stand-in voor een port na het eten.

Net als met goede wijn, is er dus bij elke maaltijd beslist een bier te vinden dat het eten tot een feestje maakt! En wij geven je graag tips, onze hipste recepten met bier en de favoriete food-pairings van onze teamleden door!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden
Kom bij Club HOPT

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma
Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi
Méér dan 1.000 Bieren

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, Perfect Draft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 InterDrinks SAS