Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
20/09/20214 minuten leestijd

HOPT strijdt tegen bierverspilling

Op veel plaatsen wordt aandacht besteed aan de "week van de duurzaamheid". Een mooi moment om je vertellen hoe wij bij Hopt dat invullen! Want ook HOPT strijdt tegen verspilling. Verspilling van bier. Omdat er een houdbaarheidsdatum op elke fles bier, blik of elk tapvat vermeld moet worden volgens de wet, wordt er onnodig bier weggegooid. Zonde! vindt ons Hopt team, want bier bederft niet zomaar. In dit artikel kun je lezen hoe wij bierverspilling proberen tegen te gaan!

Duizenden flessen tegen de houdbaarheidsdatum

Jarenlang zaten we met voorraden onverkocht bier waarvan we niet goed wisten wat we ermee moesten doen. We hadden soms wel duizenden flessen die over de houdbaarheidsdatum heen waren. Onze liefde voor bier en ons respect voor het werk van de brouwers is te groot om zomaar bier weg te gooien. We hebben daarom oplossingen bedacht om deze verspilling zoveel mogelijk te bestrijden. 

Bier is onsterfelijk 

Zoals je vast wel weet, heeft bier niet echt een houdbaarheidsdatum. Hoewel er een houdbaarheidsdatum op elke fles moet staan, is dit in de eerste plaats een garantie dat het product in goede staat is voordat deze datum overschreden is. Na deze datum is die garantie weg, maar dat betekent niet dat het een gevaar oplevert. Mogelijk verandert de smaak iets of verdwijnt de schuimkraag wat sneller.  Het is eigenlijk net als een pak suiker. Daar staat ook een houdbaarheidsdatum op, maar als die is overschreden, hoef je de suiker echt niet weg te gooien. Als het droog bewaard is, mankeert er niets aan.

Sommig bier wordt beter met de jaren, ook als het bier over de de datum is. Zo verkochten we Founders KBS ook terwijl het over de houdvaarsheidsdatum was, met een officiële verklaring van de Amerikaanse brouwerij. In de VS zijn brouwers verplicht heel strakke data te hanteren, maar de brouwerij verklaarde dat dit vatgerijpte bier na 10 beslist beter zal smaken dan vandaag de dag!

Dit is overigens het geval met veel meer (vatgerijpte) bieren. Ook Orval uit de bekende Abdij en het bier Mariage Parfait van brouwerij Boon worden beter naarmate de tijd verstrijkt. Bier kan, net als wijn, zeer lang worden bewaard, op voorwaarde natuurlijk dat het op een koele, droge plaats wordt bewaard. Op die manier veroudert bier goed. 

Wij maken er daarom een erezaak van niets te verspillen. 

Red de bieren

Ons eerste actieplan was het creëren van een reeks anti-verspillings pakketten. Dit bierpakket van Hopt bestaat uit 12 flessen "geheime" bieren met een relatief korte houdbaarheid voor slechts €14.95. Omdat wij zelf vooraf niet weten wat onze onverkochte voorraad zal zijn, is de samenstelling van elk assortiment een beetje een verrassing. De inpakkers bekijken op het moment van de bestelling welke bieren er in het pakket gaan.  Als je geluk hebt, ontdek je misschien zelfs enkele zeer goede ambachtelijke bieren voor een zeer lage prijs. Soms echter zijn de bieren gewonere Pilsbieren of vind je twee dezelfde bieren in één pakket. Het blijven tenslotte restbieren. 

Too Good To Go, de anti-afval oplossing

Om nog meer betrokken te raken bij de strijd tegen bierverspilling, hebben we ons in 2017 aangemeld bij de TooGoodToGo-beweging die toen net op gang kwam. ToGoodToGo is een beweging tegen voedselverspilling die 2015 is ontstaan in Denemarken. Ze constateerden dat maar liefst 1⁄3 van al het geproduceerde voedsel in de wereld wordt weggegooid! 

Ze creëerden onder meer de app ToGoodToGo, waarmee consumenten onverkocht voedsel tegen een lage prijs kunnen verkrijgen. Dit concept moedigt zowel bedrijven als consumenten aan in te zetten voor de strijd tegen afval. Het is ook een win-win situatie, aangezien detailhandelaren hun onverkochte goederen korting kunnen verkopen in plaats van dit voedsel weg te gooein. Als consument doe je een goede daad en je krijgt je artikelen voor een veel lagere prijs.

Zodra deze app ook in Frankrijk uitkwam, sloten we ons aan en bieden we klanten via de TooGoodToGo app pakketten aan met 12, 24 of 48 flessen ambachtelijke bieren aan tegen zeer lage prijzen. Klanten in onze buurt kunnen deze pakketten afhalen bij onze Drive. Dankzij dit initiatief zijn we erin geslaagd om in 2020 bijna 93.000 flessen te verkopen in plaats van deze weg te gooien!

Beter beheer van onze voorraden

Natuurlijk is het goed om oplossingen te vinden om onverkochte goederen op een waardige manier op te ruimen, maar daarmee is het probleem nog niet helemaal opgelost. We moeten ingrijpen bij de bron van het probleem. Door een beter beheer van onze voorraden en aankopen zouden wij inderdaad minder onverkochte flessen hebben. 

Daarom hebben wij sinds eind 2020 ons bevoorradings- en voorraadbeheerssysteem grondig herzien. De gevolgen waren snel merkbaar aangezien de voorraden van anti-verspillingspakketten en TooGoodToGo snel verminderden. Het bierpakket "Red de Bieren" is een topper op de Nederlandse en Zweedse Hopt website, maar het is steeds vaker uit de voorraad omdat we dus minder "restbieren" hebben. Voor ons is dat een succes, maar soms is het jammer voor de klant, omdat dit pakket perfect is voor een feestje of het uitproberen van nieuwe bieren. 

Ook op ons kantoor in op de werkplaats blijven we voortduren alert om verspilling tegen te gaan. In diverse landen hebben we een inleversysteem gecreerd zodat lege vaten naar ons terug gaan. In  België en Nederland is dat nog beter, omdat de lege vaten direct bij de supermarkt in de buurt kunnen worden ingevleverd en je krijg t op die manier je €5 statiegeld weer terug. 

Een THT en TGT datum

Tot slot: ken jij het verschil tussen een THT en TGT datum? THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ (met de nadruk op “ten minste”) en staat op het etiket van producten die niet snel bederven. Is de THT-datum verstreken? Kijk, ruik en proef om te weten te komen of je het nog kunt eten of drinken. Dit is het geval met bier (en suiker, zoals hierboven toegelicht). TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De datum die erop staat, is de laatste dag waarop je het product nog kan gebruiken. Hier moet je dus wel echt mee oppassen. Dit geldt bijvoorbeeld voor vlees of zuivel. 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS