Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
30/11/20183 minuten leestijd

Beery Christmas Day 2 : Cranachan Wee Heavy - Tempest Brewing

Welkom terug! Hopelijk beviel het bier van gisteren een beetje! Nog niet gedronken? Nou maak hem dan als de wiederweerga open, we zijn immers al op dag 2! Vandaag wanen we ons in Schotland voor Tempest's prachtige Cranachan, een Scotch Ale geïnspireerd door een klassiek Schots dessert.....

Het begin….

Zoals zoveel topbrouwers begint het verhaal van de Beery Christmas Tempest Brewing in een garage, als een kleine brouwinstallatie, maarrrr met grote dromen! Het doel? Spannende bieren brouwen die niet in Schotland te vinden zijn.

Na veel zoeken openden de oprichters van Tempest, Scotsman Gavin en New Zealander Annika - een zoals gister, ook een brouwerijteam van man en vrouw, klaarblijkelijk werkt dit toch het best ;) - in 2010 eindelijk hun deuren en lanceerden zij de gevierde Long White Cloud, het bier dat een kenmerk zou worden van de voortdurende toewijding van de brouwerij aan kwaliteit.

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, verhuisde Tempest in 2015 naar een nieuwe brouwerij die hen in staat zou stellen om de productie op te voeren tot 30hl.

Ondanks deze enorme capaciteitsverhoging blijft Tempest zich inzetten voor kwaliteit, met als sleutelwoorden kwaliteit en creativiteit, een filosofie die hen heeft opgenomen in de exclusieve lijst van Ratebeer's Top 100 Brouwerijen ter wereld. Wooohooo!

Het is biertijd!

Voor hun bijdrage aan Beery Christmas 2018, Cranachan, is , Tempest Brewing Company teruggegaan naar hun Schotse roots, geïnspireerd door een typische Schotse bierstijl: Wee Heavy. Ze hebben ook geleend van het klassieke Schotse dessert Cranachan - een prachtige mix van geroosterde haver, verse framboos, honing, whisky en room.

Cranachan brengt herinneringen terug aan de lange zomerdagen en de traditionele midzomer frambozenoogst. Cranachan giet diep koper met een kleine schuimlaag, een verwarmend zoethoutboeket komt je tegemoet, vol met pruimtinten die een verleidelijke toffee aroma toevoegen aan het zachte, scherpe frambozenjamkarakter.

De weelderige, zijdezachte textuur, met een volle body en warme alcoholische noot die typisch is voor de Wee Heavy stijl, voegt een perfecte vijgentoets vol rijke, romige mouten toe aan subtiele frambozenfruitigheid en een afgemeten bitterheid die de zoetheid mooi snijdt, waardoor je naar een bevredigend afgeronde, licht gerookte finish gaat…. Pfoee… Dat was een mond vol!

Wee Heavy en Scotch Ale

Traditioneel gebrouwen voor een koud, nat, over het algemeen onherbergzaam klimaat - 11 maanden per jaar in Schotland is het eigenlijk rot weer.. - zijn Schotse bieren vaak donkerder, zoeter en met een minder vol hopprofiel dan de bieren die ten zuiden van de grens worden gebrouwen. De sterkste van de traditionele Schotse bieren was Wee Heavy aka Scotch Ale, dat veel van zijn kenmerken gemeen heeft met gerstwijn, waaronder een zoet-fruitige toffee karamel karakter en een lichte hopkwaliteit.

De 'Wee' - Scots dialect voor klein - in Wee Heavy komt van de flesmaat. Dankzij zijn kracht en de te betalen belasting werd Wee Heavy meestal verkocht in “6-sprong” flessen - vandaag de dag ongeveer 180ml.

Bierbelasting?

De Schotse bieren werden traditioneel geclassificeerd als 60/-, 70/-, 80/ of 90/- shilling, het aantal met betrekking tot de sterkte van het bier - Light, Heavy, Export of Wee Heavy - evenals de prijs van het vat en de te betalen belasting in shilling, de oude Britse munt geschreven als /-.

Here's tae us. Wha's like us? Damn few, & they're a'deid!

Het is een weinig bekende Schotse gewoonte, maar als je ooit een pub in Schotland bezoekt, is het gebruikelijk om iedereen in de bar een biertje te kopen!

Eigenlijk is dat niet waar, maar als je een echte pubsfeer wilt ervaren, dan is Schotland wel de plek om naartoe te gaan!

Dus, dat is nummer 2, nog tweeëntwintig geweldige bieren om te ontdekken. We hopen dat je van het bier van vandaag zult genieten! We zien je morgen bij de volgende tour, van onze “Tour de la Craft”!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS