Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
31/01/20184 minuten leestijd

Bie(r) mijn Valentijn

Ik ben een enorme pechvogel als het gaat om Valentijnsdag! Na wat lijkt een mensenleven van singleness, waarin rozen en dozen vol chocola altijd bij de buurvrouw werden bezorgd, kreeg ik uiteindelijk een echtgenoot die niet wist wat Valentijnsdag betekende. Ik woonde in een land waarin Valentijnsdag niet wordt gevierd en tot overmaat van ‘ramp’ werd mijn kind op Valentijnsdag geboren. Alle aandacht gaat die dag naar ’t kind en ik ben slechts koortsachtig bezig met ballonnen opblazen, kinderpartijtjes en snoephappen.

Maar waarom vieren we Valentijnsdag eigenlijk?

De dag is vernoemd naar Valentijn, een priester uit de 3e eeuw na Christus. Blijkbaar was er een wet die soldaten verbood om te trouwen. Een soldaat die single was, zou namelijk eerder bereid zijn te sterven in de strijd. Sint Valentijn trouwde echter in het geheim toch soldaten met hun verloofdes omdat hij juist geloofde dat de liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II dat ontdekte, liet hij Valentijn op 14 februari 269 ter dood brengen. Zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. Het is wat onduidelijk of dit verhaal op waarheid berust want alles dat we zeker weten over Valentijn, is zijn sterfdatum.

Zo’n duizend jaar later begon het gebruik om een geliefde een anonieme kaart te sturen. De alleroudste kaart die nog bestaat, is uit 1400 en is te zien in het British Museum. In de 17e eeuw was het sturen van brieven kaarten en gedichten een populair gebruik geworden, niet alleen in Engeland maar ook in Amerika. Deze handgeschreven kaarten en gedichten maakten in de 19e eeuw langzaam plaats voor cadeautjes en gedrukte kaarten en ook werden ze het niet meer anoniem verstuurd.

Commercieel

In Nederland en andere Europese landen is er geen echte geschiedenis rondom Valentijnsdag. Deze dag is vooral gepromoot door de middenstand en daarom moeten we allemaal geld uitgeven aan chocola, bloemen, wijn of weekendjes weg. Vandaar dat er ook weer veel mensen tegen dit ‘lege’ feest zijn. Ondanks die kritiek is het fascinerend dat het toch een wereldwijde traditie is geworden die in vele landen op een originele wijze wordt gevierd.

Valentijnsdag wereldwijd

In Korea wordt het feest van de liefde op 14e van elke maand gevierd. Op 14 juli is het knuffeldag en op 14 april gaan alle singles in het zwart gekleed en moeten ze zwart voedsel eten (wij van HOPT hebben liever zwart drinken!). In Duitsland sturen verliefden elkaar kaarten of koekjes met biggen erop. Hier zou dat eerder het einde van je relatie betekenen. In Maleisië schrijven de single vrouwen hun 06-nummer op een sinaasappel en gooien die in de rivier. Fruitverkopers vissen die op uit het water en verkopen ze door! Italianen geven elkaar een hangslot, maken dat vast aan een brug of hek en gooien de sleutel weg. In Mexico gaat iedereen de straat op en wordt er massaal getrouwd. En in sommige landen, zoals het Afrikaanse land waar ik woonde, gebeurt er niets.

Vriendschap

Toch heb ik ook leuke herinneringen aan Valentijnsdag en dat komt met name door mijn Amerikaanse vrienden. Ik krijg kaarten van hen op 14 februari. Amerikaanse kinderen maken kaarten en hartjes met snoep voor hun klasgenoten. Het is dus geen exclusieve traditie voor verliefden, maar je kunt dus ook wat aan je buurman geven of je medestudent eens in het zonnetje zetten. Het is meer een feest voor de vriendschap en Valentijnsdag is een aanleiding om daar eens extra aandacht aan te geven. Hier teken ik voor. Zo wil ik Valentijnsdag wel vieren.

Bier Brouwen

Je kunt de dag dus misschien beter vieren door iets samen met je vrienden te gaan doen. Naar de bioscoop. Een bier proeverij organiseren. Een fietstocht maken. Samen een dag gaan brouwen. Dat is natuurlijk de ultieme ode aan de vriendschap. Als je elkaar toch iets wilt geven is een brouwpakket eigenlijk veel origineler dan weer een doos chocola.

Er is ook veel goed bier te koop om juist rondom Valentijnsdag met elkaar te drinken. Verrassend veel bieren op basis van chocola en koffie, beter dan welke doos chocola dan ook! Zoals deze weergaloze Pastry Stout Live Forever en Founders niet-te-evenaren Cinnamon Vanilla Cocoa. Of deze biertjes: All the chocolate cows van The Bruery en de nieuwe van Basqueland, tevens de topper van de laatste dag Beery christmas; El Caprichio. Liever andere donkere bieren? We hebbene r nog veel meer! Alle Stouts en Porters vind je  hier. Of misschien vind je het origineler om juist op deze dag een mooie collectie robijnrode bieren te geven. Ook dat kan, kijk dan hier

En als je toch iets aan je geliefde wilt sturen, laat die kaart dan liggen en doe het dan een keer met bier. Wat dacht je van Poppels Passion Pale Ale, of heel poëtisch, Love & Flowers; een fris Witbier van de Franse brouwerij Mélusine? Of als je iets goed te maken hebt, wapen jezelf met Crime Passionnel van De Dochter Van De Korenaar! Dat levert gegarandeerd een warme verzoening op!

Tenslotte, als je deze dag afwacht om eindelijk Het Aanzoek te doen, neem dan Mariage Parfait mee van Brouwerij de Gueuze of The Rare Barrel Stone Age Love Oak BA 2019. Daar kan niemand nee tegen zeggen!

Trudi van HOPT

 

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS