Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
22/06/20182 minuten leestijd

Bier in Rusland

Rusland weet altijd de aandacht op zich te vestigen. Het is ook wel het grootste land ter wereld! Maar hoezeer Rusland zich ook politiek in de kijker speelt, bij HOPT hebben we natuurlijk de bierbril op. De Russische biercultuur heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar er is zeker meer dan genoeg te ontdekken. Hoe bitter is de nasmaak van Russisch bier?

Russisch bier

Het was in ons deel van de wereld geen groot nieuws, maar in Rusland wel: in 2011 werd bier daar officieel op de lijst van alcoholische dranken gezet. Tot die tijd gold het als een soort frisdrank. Het is illustratief voor hoe er in Rusland lang met alcohol is omgegaan. Alcoholisme is in Rusland wijdverbreid en de volksgezondheid lijdt daaronder. Volgens de officiële cijfers ligt de Russische alcoholconsumptie op het Europese gemiddelde, maar er is een grote zwarte markt die in deze cijfers onzichtbaar blijft, en die mogelijk 45% van de totale consumptie uitmaakt. De Russische overheid probeert de controle terug te krijgen met strengere wetgeving, die het alcoholprobleem moet tegengaan.

Bier ontsnapt niet aan deze ingrepen van bovenaf, de bierconsumptie is in Rusland in het voorbije decennium met een derde afgenomen. Dat gaat met golfbewegingen, soms wordt er toch weer meer bier verkocht in Rusland, maar de trend over de jaren is wel duidelijk neerwaarts. Als de vraag stijgt komen de producenten ook in de problemen, ze zijn dan helemaal niet in staat om genoeg bier te leveren, de productie-capaciteit is daarvoor niet toereikend. Dat terwijl het klimaat in Moskou toch best dorstig kan stemmen, met de hete en drukkende zomers daar! De dalende trend is dan ook niet door dorst, maar door regelgeving bepaald: de Russische overheid heeft de belastingen tussen 2007 en 2017 vertienvoudigd, waardoor een Rus met een inkomen vergelijkbaar met ons minimumloon, zich minder dan één glas bier per dag kan veroorloven.

Als je in Rusland op zoek bent naar een verfrissend biertje, zul je in ieder geval overal Budweiser kunnen drinken. Als sponsor van evenementen is Budweiser in Rusland alomtegenwoordig en deze grote brouwer heeft natuurlijk niet zo’n last van schommelingen in de vraag – de productie is altijd op peil. Als je iets met meer hop wilt proeven, moet je in de achterafstraatjes van Moskou zijn, in onafhankelijke kroegjes, waarvan het maar de vraag is of ze deze malaise zullen overleven. Als je niet in Rusland bent (het is nu eenmaal best ver weg), dan kun je de Russische brouwers evengoed een beetje helpen, door bij HOPT het Country Pack van Rusland te bestellen, met daarin een selectie Russische bieren... 

De volgende landen zijn vertegenwoordigd in onze reeks Country Packs: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, IJsland, Mexico, Peru, Portugal, Rusland, Spanje en Zweden. Je hebt het voor het kiezen! Met HOPT proef je een wereld van bier – héél de wereld van bier.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS