Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
20/07/20184 minuten leestijd

Bier is onsterfelijk

HOPT heeft meer dan 1.800 bieren op voorraad. Het gebeurt dan natuurlijk wel eens dat producten hun houdbaarheidsdatum overschrijden. Echt erg vinden we dat niet, want… bier is onsterfelijk! Bier bederft niet werkelijk, het ontwikkelt alleen andere smaken. Uiteraard kunnen we bieren die hun houdbaarheidsdatum naderen niet meer voor de gewone prijs verkopen, maar voor wie niet kan leven met het idee dat bier wordt weggegooid, bieden we het wel tegen gereduceerd tarief aan. Goedkoper bier, maar onsterfelijk bier, je drinkt het bij HOPT!

Red de Bieren

De wereld is een betere plaats met meer bier en minder verspilling. Red de bieren! Onder die naam biedt HOPT zijn bieren goedkoper aan. Iedere maand is er een nieuw pakket, soms zelfs vaker. Het gaat om bieren met houdbaarheidsdata die nog niet overschreden zijn, maar wel steeds dichterbij komen. Echte bierliefhebbers weten wel raad met zo’n pakket, nietwaar? Je drinkt het op nog voor de houdbaarheidsdatum is bereikt. Daarmee red je bieren.

Houdbaarheid, wat is dat?

De houdbaarheidsdatum is de uiterste verkoopdatum, dus bier dat over datum is, mogen we je niet verkopen. Maar wat heeft deze datum verder te betekenen? Het is niet zo dat een product dat z’n houdbaarheidsdatum bereikt, klokslag twaalf uur bederft en niet meer geconsumeerd kan worden. Bederf is vaak niet eens de belangrijkste zorg van de producent. Bier bederft immers niet, ook zeer oud bier – jaren, soms tientallen jaren oud – kan gedronken worden zonder risico’s voor de gezondheid (afgezien uiteraard van de risico’s die bij alcoholgebruik horen). Alleen: bier rijpt, de smaak verandert, en vaak zó, dat het bier niet meer zo smaakt als de brouwer voor ogen had. De houdbaarheidsdatum van bier is eerst en vooral zo te begrijpen: als het moment waarop het bier niet meer smaakt zoals de brouwer het bedoelde. Het kan nog steeds lekker zijn, maar het is niet meer vers.

Bier laten rijpen

Lang niet iedereen is zich ervan bewust dat je bier kunt laten rijpen. Sommige bieren winnen juist aan karakter door rijping, bier rijpen kan dus een interessant idee zijn. Let wel op: bier laten rijpen betekent niet dat het bier domweg beter of slechter wordt, het betekent dat het bier verandert; hóe, dat kunnen alleen jouw smaakpapillen beoordelen. Wat er precies gaat gebeuren in de fles, dat hangt van het bier af.

Bieren met een „wilde” gist, bijvoorbeeld brettanomyces, staan erom bekend dat ze door rijping veel aan karakter kunnen winnen, ze worden nog gelaagder. Denk dan aan lambieken en geuzes. Een goed voorbeeld is de Boon Mariage Parfait, een ander mooi voorbeeld is de Cuvée René van Lindemans. Fruitige aroma’s van peer en groene appeltjes, maar ook dierlijke aroma’s (leer, stal, boter, honing), geven deze bieren naar verloop van tijd een heel uitgesproken karakter. Uiteraard moet de balans niet doorslaan, het bier moet wel drinkbaar blijven.

In z’n algemeenheid laten zware bieren, zoals de trappisten, stevige dubbels, tripels en quadrupels, zich goed rijpen. Dit zijn echte onsterfelijke bieren. Leg eens een Rochefort 10 opzij, of een Westmalle Dubbel! Zeer donkere bieren als Scotch, gerstewijn of imperial stout kunnen in de regel goed worden bewaard. Zoete bieren met veel restsuiker kunnen nog wat extra alcohol ontwikkelen en verliezen wat van hun scherpe zoetheid, waardoor ze fruitiger en meer honingzoet worden. Dat betekent dat deze bieren complexer worden en daardoor voor bierliefhebbers interessanter. De zware stouts (Imperial Stout, Oatmeal Stout, Russian Stout) kunnen ook goed gerijpt worden en daardoor aan karakter winnen, ze worden er ook wat ronder en soepeler van. 

Als je een goede indruk van de mogelijkheden van rijping wilt krijgen, dan kun je het beste een aantal identieke bieren apart zetten; de ene proef je na een paar maanden, de andere na een jaar, en zo verder. Je volgt de ontwikkeling op de voet. Het is natuurlijk extra interessant om smaaknotities te maken. Je kunt zo goed bepalen vanaf welk moment de smaak minder wordt en op welk moment de smaak juist op z’n allerbest is. Jouw neus en jouw smaakpapillen zijn hier bepalend, het is echt een persoonlijke afweging, die van persoon tot persoon zal verschillen. Dat is er juist zo interessant aan.

Bier rijpen: wat spelregels

Bewaar je bieren rechtop, op een droge plaats. Zo voorkom je dat de bierdopjes vochtig worden en zouden kunnen gaan roesten. Bij bieren op kurk wil je ook liever niet dat het bier tegen de kurk komt, wat zou gebeuren als je de flessen liggen bewaard; de kruk laat z’n sporen na in de smaak. Zorg voor een stabiele temperatuur, liefst koel (een graad of 13 is ideaal). De ruimte moet schoon zijn, de flessen moeten niet in beweging kunnen komen en het daglicht moet geen toegang hebben, want dat heeft slechte invloed op de smaak. 

Samenvattend: ja, bier verandert na de houdbaarheidsdatum, maar nee, het wordt niet echt slecht. Je kunt bier juist laten rijpen. Bieren met een stevig alcoholpercentages en bieren met een wilde gistcultuur zijn daar heel geschikt voor. Pils en IPA zijn minder ideaal, deze bieren moeten het van hun verse hop hebben. 

Enkele bieren die we zelf aanbevelen voor je kelder: Orval, Westmalle, Rochefort, De Molen Bommen & Granaten, Meantime Thomas Hardy, Backwood Bastard Porter en Founders KBS.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS