Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
14/11/20183 minuten leestijd

Een Engels biertje uit het klooster van de trappistenmonniken

Het is toch bijzonder hoezeer we de combinatie van monniken en bier vanzelfsprekend vinden. Het is in ieder geval een beeld dat overtuigt, want trappistenbieren zijn bijzonder populair, zozeer zelfs, dat het nog lang niet makkelijk is om je favoriete trappist in huis te halen. Gelukkig kan HOPT je daar wel bij helpen. Andere hulp komt er van overzee: monniken uit Engeland en de Verenigde Staten vergroten het aanbod van trappistenbier door er zelf wat extra van te brouwen. Je kende het Amerikaanse Spencer wellicht al wel. In dit artikel stellen we je Tynt Meadow voor, het nieuwe Engelse trappistenbier, waar je vast nog meer van gaat horen. 

De kracht van trappisten 

Orval, Chimay, Westmalle of Westvleteren: alle zijn het bieren met een rijk verleden en nog een mooie toekomst voor de boeg. Dat de monniken zich toeleggen op het brouwen van trappistenbier is dan ook goed te begrijpen, want hoewel de kloosters geen winstoogmerk hebben, is de opbrengst van al dat bier toch maar mooi meegenomen. Van het geld wordt de abdij onderhouden en worden de gebouwen opgeknapt. 

Sommige monniken, zoals die van Westvleteren, zijn zo bescheiden dat ze niet meer dan een kleine hoeveelheid bier produceren, die alleen ter plaatse kan worden afgehaald na opgave van naam en nummerplaat, op een afgesproken datum en tijd. Dat is een hele onderneming, die je maar eens in de drie maanden kunt herhalen, en meer dan twee bakken Westvleteren krijg je dan niet mee. Het heeft aan Westvleteren wel een mythische reputatie meegegeven. Playing hard to get, het blijft een prima tactiek… Maar er zwemmen meer vissen in de zee: de Sint-Bernardus Abt 12 lijkt zo sterk op de Westvleteren XII, dat menig bierliefhebber zich er tevreden mee stelt. 

In ieder geval zijn er nu elf kloosterbrouwerijen die de begeerde titel Authentiek Trappist Product (ATP) mogen voeren. Vijf daarvan komen uit België, namelijk Westmalle, Orval, Chimay, Westvleteren en Rochefort. La Trappe en Zundert komen uit Nederland, terwijl Engelszell uit Oostenrijk komt, Spencer uit de Verenigde Staten en Tre Fontane uit Italië. De laatste loot aan de stam is Tynt Meadow, een Engels bier dat pas sinds 17 september 2018 wordt gebrouwen door abdij Mount Saint Bernard.  

Tynt Meadow, het nieuwe Britse goud 

De monniken van de abdij Mount Saint Bernard in Leicestershire hebben er goed aan gedaan zich op brouwen toe te leggen. Ze moeten zichzelf in onderhoud voorzien, dat schrijft de geloften van de trappisten voor; ze krijgen geen subsidies. Aanvankelijk beijverden ze zich in de landbouw, maar door de dalende melkprijzen was de kloosterboerderij niet meer rendabel. Er moest dus iets anders bedacht worden en bierbrouwen leek een logische stap, die bovendien paste bij de geschiedenis van de abdij. 

Voor de switch van boerderij Mount Saint Bernard naar brouwerij Tynt Meadow zijn in 2017 en 2018 de nodige investeringen gedaan. Stel je daarbij niet te veel voor, het is niet de bedoeling van de monniken geweest om een hypermoderne brouwerij, geschikt voor massaproductie, te bouwen. Het uitgangspunt blijft dat er juist genoeg gebrouwen wordt om in het eigen onderhoud en de liefdadigheidsprojecten te voorzien. 

Brouwer worden, dat heeft tijd nodig. Ook de monniken van Tynt Meadow hebben het moeten leren. Bij HOPT vinden we het een leuk verhaal dat de monniken hun eerste bieren brouwden met behulp van een „beer kit”, zoals HOPT die ook in het assortiment brouwartikelen heeft. Net als veel andere moderne

brouwers leerden ze zo de basis van het brouwproces goed kennen. Ze perfectioneerden hun kennis met hulp van andere brouwende monnike uit Norcia, Saint-Wandrille en Zundert. Zundert en de andere trappisten hadden ook een adviserende rol, zodat Tynt Meadow aan alle eisen van het ATP-logo kon voldoen. 

Tynt Meadow proeven 

Als ’ie vers uit het vat komt, is Tynt Meadow een typisch Engelse brown ale, zij het wat krachtig voor Engelse begrippen. De kleur is wonderschoon, doet denken aan mahoniehout; het bier heeft een warme rode gloed en een stevige, lichtbruine schuimkraag. Daaronder gaan aroma’s van pure chocolade schuil, van gedroogd fruit, karamel en zoethout. Het is een bier vol zoete smaken, die de bierliefhebber begeleiden naar de droge, warme afdronk.  

Met Tynt Meadow brouwen de Britten maar weer eens hoe goed ze brouwen kunnen. Het bier maakt een connectie tussen de Britse brouwtraditie en die van de trappisten. Ben je benieuwd naar Tynt Meadow? Dan weet je nu waar je zijn moet: in de webwinkel van HOPT!

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS