Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
30/01/20214 minuten leestijd

La Trappe Blonde, het allereerste Trappistenbier nu in een vat van 6 liter!

Het jaar gaat goed van start voor onze tapvrienden, want onze brede reeks Perfectdraft biervaten wordt uitgebreid met alweer een nieuw bier. En niet zomaar een bier! We hebben het allereerste trappistenbier van het vat aan: La Trappe Blonde!

La Trappe Blonde, het allereerste Trappistenbier nu in een vat van 6 liter!

Het beroemde trappistenbier La Trappe Blond van Abdij Koningshoeven is nu verkrijgbaar in Perfectdraft vaten. En hoewel we lang hebben moeten wachten om dit onmisbare Belgische pale ale op vat te kunnen proeven, staat het al jaren in flessen op onze tafels. 

De geschiedenis van La Trappe Blonde

De geschiedenis van Trappe Blond gaat terug tot 1928 toen Abdij Koningshoeven een lichte pils van lage gisting lanceerde met slechts 4% alcohol. Natuurlijk is deze versie geëvolueerd en heeft La Trappe Blond vele technische aanpassingen ondergaan tot 1992, om het bier te verkrijgen dat wij vandaag kennen. Sindsdien is Trappe Blond uitgegroeid tot een bier van hoge gisting, en is het alcoholgehalte wat verhoogd tot 6%.

De Koningshoeven Brouwerij zelf bestaat al veel langer en gaat terug tot 1881. In die tijd was de abdij Koningshoeven een trappistenklooster van de Cisterciënzerorde van de Strikte Observantie. Het gebouw was gesticht op het land van een boerderij. Zoals de andere kloosters van deze orde was het kloosterleven gericht op werk en gebed volgens de Regel van Sint Benedictus. Misschien interessant om te weten: de Regel van Benedictus heeft een evenwichtige ritme van acht uur bidden&meditatie&studie, acht uur werken en acht uur rusten. Het menselijke karakter van de Regel maakt dat ook niet-christenen in een geseculariseerde tijd als die van ons er inspiratie uit putten: regelmaat, authenticiteit, zuiverheid en aandacht voor de dingen die je doet, zijn immers waarden waar veel van ons naar op zoek zijn. De Regel, waarin ook verplichte armoede een plek heeft, geeft richting, ook aan studenten en managers in onze tijd. Maar terug naar ons echte onderwerp, bier!

Start van de brouwerij

In dit klooster werd snel, al in 1884,  een brouwerij gemaakt en zo is het Trappe bier ontstaan. Oorspronkelijk was dit bier niet bedoeld als een commercieel product. De monniken brouwden alleen voor eigen gebruik en verkoop en winstbejag horen niet bij hun principes. Het bier van La Trappe was echter zeer populair en veel brouwerijen wilden ook zulk smaakvol bier op de markt brengen. Dit was het geval met de brouwerij Artois, die, geïnteresseerd in haar potentieel, een overeenkomst sloot tot 1980, toen de monniken het brouwen weer overnamen.

In 1999 sloot de abdij een nieuwe overeenkomst, ditmaal met de Bavaria-brouwerij. Deze overeenkomst deed veel stof opwaaien omdat men zich afvroeg of dit wel klopte was met profiel van een trappistenbrouwerij.  Zozeer zelfs dat het bier het label "Trappistenbier" verloor omdat men vond dat het niet meer voldeed aan de normen. Er mag namelijk niet commercieel worden gebrouwen en de inkomsten horen uitsluitend naar liefdadigheidsprojecten en goede doelen te gaan. Gelukkig kreeg de abdij in 2005, na veel discussie en onderhandelingen, toestemming om het logo van het authentieke trappistenproduct opnieuw aan te brengen op het etiket van haar bieren.

Wat is een trappistenbier?

Om voor de titel „trappist” in aanmerking te komen, moet het bier gebrouwen worden door monniken, en wel monniken van de cisterciënzerorde van de Strikte Observantie. De recepten voor deze bieren moeten nauwkeurig zijn vastgelegd en de bieren moeten in het klooster zelf gebrouwen worden. De opbrengst moet het klooster ten goede komen en voor een belangrijk deel aan liefdadigheid worden uitgegeven. Als aan al deze voorwaarden is voldaan mag het bier het logo "Authentic Trappist Product" (ATP) dragen. De trappisten en trappistinnen nemen zelf deel aan het management of de productie.  Ze dragen zorg voor het welzijn van hun medewerkers en geven correcte informatie naar hun consumenten. Daarnaast besteden zij aandacht aan milieuvriendelijk en duurzaam produceren. Kwaliteit gaat vóór kwantiteit. Ethische en solidaire overwegingen spelen mee bij de marketing en verkoop van hun producten. Dat klinkt allemaal 

Hoe smaakt La Trappe Blonde ?

Je hebt ervan gedroomd, een echt trappistenbier komt in een Perfectdraft fust! En je zult het geweldig vinden! Dit blonde trappistenbier uit Nederland, met een alcoholgehalte van 6,5%, is zeker een van onze favorieten aan het begin van het jaar. Het heeft een mooie zonnige kleur met een fijne witte schuimkraag. Het geeft ronde, bloemige en zoete butterscotch aroma's af. In de mond onthult het bier frisse moutige en hoppige aroma's met aanhoudende tonen van karamel, specerijen en gist. Een rijk en compleet palet van aroma's dat alle liefhebbers van tapbier zal bekoren.

Het bier komt extra goed uit in de prachtige authentieke La Trappe glazen. Drink het bier niet direct na het tappen, maar laat het even rusten of warm het op in je handen zodat je het op een iets hogere temperatuur kunt drinken van circa 9°C om alle smaken en aroma's van het trappistenbier te kunnen proeven.  Vergeet niet je glas te kantelen tot 45° en de taphendel naar beneden te trekken om het bier te tappen. Hef vervolgens geleidelijk het glas op om een fijne schuimkraag van ongeveer 1 cm te vormen en alle aroma's te behouden. Schenk een goed glas La Trappe Blond bij een frisse salade met olijfolie en balsamico azijn met een kip of vis. Het bier komt ook goed tot zijn recht bij een kaasplankje met Goudse kaas of Cheddar. De lichtheid en het aroma van La Trappe Blond zijn perfect om deze frisse en lichte gerechten te sublimeren.

Alle La Trappe bieren vind je hier 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS