Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
28/03/20224 minuten leestijd

Saint-Feuillien Blonde, nu bij HOPT !

Als je de gelukkige bezitter bent van een PerfectDraft-biertap, kijk je vast regelmatig rond in onze webshop. Je hebt dan kunnen ontdekken dat HOPT er alles aan doet om zo’n breed mogelijk aanbod van vaten aan te bieden. In het verleden hadden we vooral Leffe, Stella Artois, Jupiler en Hoegaarden, nu hebben we naast die “gouwe ouwe klassiekers” verrassende nieuwkomers uit brouwerijen als Tiny Rebel, Mikkeller, Crew Republic en Brewdog. Nu is de vraag dus wat de volgende aanwinst zal zijn! En dat is… tatatatataaaa: Saint Feuillien Blonde! Het is bier, maar vernoemd naar een Saint, een Sint, een helige? Is het weer zo'n fantastisch kloosterbier?

De geschiedenis van Saint Feuillen

Feuillen of Follian was een Ierse monnik (zijn echte naam was Fáelán) uit de 7e eeuw. We weten alleen zijn sterfjaar: hij overleed in 655 in België.  We weten niet wanneer hij precies zijn geboorteland verliet met zijn twee broers. We weten wel dat hij eerst een paar jaar in Engeland heeft gewoond en gewerkt, daarna in het noorden van Frankrijk. Hij kreeg vervolgens van St Gertrude, een moeder-overste in Nivelles (Nijvel), België, een stuk land om een klooster op te richten. Dit was in Fosses-la-ville, een plaats tussen Charleroi en Namur in.

Hij stichtte hier een klooster in circa 552. Enkele jaren later tijdens een reis terug in de buurt van Nivelles werden hij en zijn medereizigers door rovers beroofd en gedood. Zijn stoffelijk overschot werd onthoofd en begraven in een varkensstal en werd pas enkele maanden later teruggevonden. Zijn lichaam werd toen naar de abdij van Nivelles gebracht en daar begraven.

Op de plaats van zijn dood stond ooit een kruis, maar er kwamen zoveel pelgrims deze plek bezoeken, dat er een kapel werd gebouwd. Vele jaren later, in 1125, hier werd door Norbertijner monniken een abdij gebouwd. Naast deze abdij ontstonden in diezelfde tijd een kasteel en het dorp Le Roeulx. Het kasteel is door de eeuwen heen bezocht door talrijke grote figuren die erin leefden of er bijeenkomsten hielden. Enkele namen: Filips de Goede, Karel de Stoute, Keizer Karel V, Filips II, Maria de Medici en de Zweedse Koningin, Cristina. Wellington en de Prins van Oranje kwamen hier bijeen net voor de slag van Waterloo. 

Bier in de Abdij in Le Roeulx

Maar terug naar de abdij: zeven eeuwen lang was deze een centrum voor gebed en studie, maar ook een economische, administratieve en culturele spil. Dertig tot veertig monniken leefden er, omringd door boeren en tal van ambachtslieden – onder hen ook een brouwer. Er werd hier dus al eeuwenlang bier gebrouwen.

Tijdens de Franse Revolutie in 1796 werd de abdij verwoest door de republikijnen. Daarmee verdween ook het bier … maar gelukkig niet voor een lange tijd.

Ontstaan van de Brouwerij Saint Feuillien

Brouwerij Saint Feuillien werd een kleine 100 jaar later, al in 1873 opgericht in Le Rœulx door een vrouw, Stéphanie Friart. Het is een familiebrouwerij waarin nu de vijfde generatie het bewind voert. De eerste prijzen komen al binnen in 1894 en 1895, uit Geneve en Antwerpen.  De brouwerij produceert verschillende bierstijlen zoals Stout, Saison en Pale Ale. De creatie van het bier dat we nu kennen, Saint-Feuillien Blonde en Brune laten echter op zich wachten tot in 1952, gevolgd door de Saint-Feuillien Cuvée de Noël in 1969.

In de loop der jaren heeft de brouwerij vele verbeteringen en restauraties doorgevoerd, terwijl ze ook nieuwe bieren ontwikkelde zoals de Saint Feuillien Tripel, de Grisette Blanche bio of meer recent een Belgian Coast IPA. Vanwege hun niet afnemende succes en om beter tegemoet te komen aan fijnproevers opende de brouwerij van St-Feuillien in 2017 een Grand Cru-zaal. 

Op dit moment is een rondleiding jammer genoeg niet mogelijk, maar we verwachten dat de brouwerij spoedig haar deuren opnieuw opent voor bierliefhebbende bezoekers! Als je er heen gaat, ga dan ook even kijken bij het kasteel, dat overigens niet te bezoeken is maar wel vanuit de verte bewonderd kan worden. 

Saint-Feuillien Blond bij PerfectDraft

HOPT was op zoek naar een krachtig bier om in de PerfectDraft-biertap te kunnen tappen en daarom kwamen we uit op dit prachtige bier. Het is een Belgisch abdijbier van hoge gisting gebrouwen in deze oude familiebrouwerij uit Rœulx!

Saint-Feuillien Blond heeft een goudgele kleur met een dikke, luchtige witte schuimkraag. Het onthult een geurig boeket van aromatische hop, met fruitige tonen van citrusvruchten en specerijen. Er is een mooi evenwicht tussen de uitgesproken bitterheid en de zachte mout, met een droge en hoppige afdronk. 

Liever eerst uitproberen voordat je 6 liter koopt? We hebben dit bier ook in een fles van 33cl. Het alcoholgehalte is echter iets hoger, namelijk 7,5% in vergelijking met 7% in een vat. 

Welk glas kun je het beste nemen voor dit bier? 

Kies een ballonglas (of tulpglas) met brede randen, zodat de aroma’s het beste tot hun recht komen. 

Cheers!

Ontdek al onze PerfectDraft vaten!

 

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

Onze PerfectDraft biertaps bieden je de ultieme biertap ervaring in uw eigen huis, met een selectie van meer dan 50 verschillende vaatjes bier.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien. Bezoek deze website om het dichtstbijzijnde inleverpunt voor uw e-waste te vinden: http://www.wecycle.nl.

Met trots voor u gebrouwen, geen 18 geen alcohol

Deel geen content van deze site met personen jonger dan 18

©2023 PerfectDraft Europe SAS