Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
22/01/20213 minuten leestijd

St Patrick's Day en Ierse bieren

Net zoals het Oktoberfest in Duitsland, is St. Patrick's Day een feestdag waarop bier gevierd wordt in Ierland... maar niet alleen bier! St. Patrick's Day is een ode aan Ierland met alle symbolen: het klavertjevier, de harp en de traditionele muziek en volksdansen... kortom, alles wat uniek is aan Ierland.

St Patrick's Day & Iers bier

St. Patrick's Day wordt elk jaar gemarkeerd door de iconische Dublin Parade, die met prachtige shows door de stad trekt. Je kunt ook kleurrijke St. Patrick's Day parades zien in Belfast en New York, waar een grote Ierse gemeenschap van zich laat horen. De hele week is er een festival in Armagh. St. Patrick's Day is ook het moment waarop veel monumenten en gebouwen in het groen worden gehuld, zoals het Empire State Building, het Colosseum in Rome, Christus de Verlosser in Rio en het Heilig Hart.

Wie is Saint Patrick?

Wie was Sint Patrick eigenlijk en wat heeft hij bereikt? Het festival wordt zo genoemd omdat Sint Patrick de beschermheilige van de Ieren is. Zijn echte naam was Maewynn Succat, de zoon van een Romeinse centurion uit Schotland. Op 16-jarige leeftijd door piraten ontvoerd en als slaaf verkocht aan een Ierse druïde, kreeg hij in een droom een visioen van God die hem vertelde te vluchten uit zijn gevangenschap. Dat lukte, hij keerde terug naar Schotland en besloot priester te worden. Hij ging opnieuw naar Ierland, nu vrijwillig, met het verlangen de Ierse bevolking tot het christendom het evangelie te brengen. 

Een missie waarin hij glansrijk slaagde, want hij stelde zich voor aan de koning met een klavertje om het principe van de Heilige Drie-eenheid uit te leggen (3 verschillende blaadjes maar samen 1 klavertje). Zo werd het klavertje een nationaal symbool in Ierland. Maar pas in de late Middeleeuwen werd St Patrick’s Day een nationale feestdag. 

Wanneer is het St Patrick's Day?

St Patrick's Day wordt gevierd op de sterfdag van St Patrick op 17 maart. Daarom kleden mensen zich in het groen en vieren ze elk jaar op 17 maart St. Patrick's Day met goed bier.

Wat is het verband tussen St. Patrick en bier?

Traditioneel viert iedereen op St. Patrick's Day de festiviteiten met Iers bier. Maar wat is het verband tussen het eerbetoon aan Ierlands patroonheilige en bier? Wel, zoals we al eerder zeiden, St. Patrick's Day is een viering van alle culturele rijkdom van Ierland en bier maakt daar uiteraard deel van uit!

Bier is een belangrijk element in het Ierse sociale leven. Ierse pubs zijn echte ontmoetingsplaatsen voor de bevolking. Zij komen er graag bijeen om te discussiëren, te zingen, te eten, een wedstrijd te bekijken maar natuurlijk vooral om te genieten van een goed biertje. Dan denk je meteen aan Guinness, het wereldberoemde zwarte Ierse bier dat de trots van zijn vaderland is. Guinness heeft een harp als symbool, dit is ook een van de culturele symbolen van Ierland. Guinness is een Ierse stout met een donkere kleur en een dikke romige schuimkraag. Het heeft sterke aroma's van koffie, chocolade en gebrande mout. Dankzij zijn faam en eigenschappen is Guinness de “Queen of the Stouts” geworden en een nationale trots

Maar er is meer dan alleen Guinness te drinken op St Patrick's Day! Het brouwerserfgoed van Ierland is rijk aan vele andere uitstekende ambachtelijke brouwerijen. Dit is dus een gelegenheid voor bierliefhebbers om enkele van de geweldige bieren te ontdekken die dit land te bieden heeft! De Ieren zijn gespecialiseerd in de productie van donkere en bruine bieren zoals Stouts en Porters. Daarnaast vind je ook een groot assortiment pils, lagerbier en ales, en niet te vergeten Irish Red Ale. Andere opkomende brouwerijen met veel talent zijn The White Hag, O'Haras en Kinnegar.

Hoe zit het met groen bier?

We moeten je teleurstellen: groen bier komt niet van oorsprong uit Ierland. Het komt van de andere kant van de Atlantische Oceaan, uit de Verenigde Staten! Groen bier werd voor het eerst gecreëerd door een New Yorkse natuurkundige genaamd Thomas H. Curtin. Hij voegde gewoon blauwe kleurstof toe aan een pils. 

In 1920 begon men in bars en cafés groen bier te schenken aan Ierse patriotten ter ere van St Patrick's Day. Het duurde echter tot de jaren 1950 voordat er een rage voor dit soort bier ontstond en groen bier werd geëxporteerd. Pas na de jaren tachtig begon het populair te worden om groen bier te drinken op St Patrick's Day. Sindsdien heeft het groene bier zijn weg gevonden naar de Verenigde Staten en naar Ierland, waar het steeds meer wordt gedronken. Toch blijft Guinness het populairste bier van de Ieren!

 

Meer weten of zelf proeven? Kijk hier voor alle Ierse bieren bij HOPT

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS