Tot 15% korting op PerfectDraft-vaten met onze wekelijkse deals!
Voorwaarden
03/06/20204 minuten leestijd

The "floating widget" in een blikje Guinness

Ierland is beroemd om de prachtige natuur, de Keltische muziek en de aardige inwoners, maar ook om zijn sterke drank en vooral om zijn whisky. Ook vind je in het hele land vele ambachtelijke brouwerijen! Mogelijk heb je al eens bier van The White Hag, O’Hara of Brehon Brewhouse gedronken. Of ben je bekend met de uitstekende bieren van Rascals, O Brother of Dot Brewing het bekendste bier en de meest vermaarde brouwerij uit Ierland echter is (en blijft?) Guinnes. Als je Ierland zegt, kan elke bierliefhebber dit aanvullen met: Guinnes. Daarom nu een artikel gewijd aan het bijzondere succes van deze brouwerij én de “floating widget”!  

Er zijn veel boeiende anekdotes te vertellen over Guinness, dus we beginnen bij het begin :)

De St James Brouwerij van Guinness werd in 1759 opgericht door de Ierse brouwer Arthur Guinness en is nu over de hele wereld beroemd om zijn Stout bier. Het bijzondere aan het Guinness bier is natuurlijk allereerst de diepzwarte kleur. Dit komt doordat de mout eerst geroosterd is.  Een Pils is bijvoorbeeld gebrouwen met lichte moutsoorten. Het is de mout die kleur geeft aan je bier, niet de hop of de gist.  Een rood, amberkleurig, bruin of zwart bier is vaak wat zwaarder of complex en is minder verfrissend dan een pils. 

De keltische harp

Guinness is een donker, bovengistend, relatief licht bier met tonen van karamel, chocolade en koffie. Het is de absolute topper in Ierse pubs. De geschiedenis van de brouwerij is oud en daardoor verweven met de geschiedenis van het land. Dit zie je terug in het logo van de brouwerij en van Ierland: beiden hebben de Keltische harp als embleem. Ze staan alleen in een andere positie. De harp van Guinness bestaat al vanaf 1759, terwijl het embleem van Ierland pas gekozen is nadat Ierland onafhankelijk werd van Engeland. De kersverse Ierse regering koos van Brian Ború (en die van Guinness) als embleem.  De harp moest echter omgekeerd worden om verwarring met Guinness te voorkomen!

Meer weetjes over Guinnes

Arthur Guinness, de oprichter van de brouwerij, was het petekind van een protestantse bisschop die hem bij zijn dood 100 pond naliet. De jonge Arthur besloot dit te investeren in een brouwerij op een stuk land aan de oevers van de rivier in Dublin. Hij speelde het klaar om een huurcontract voor een periode van niet minder dan 9000 jaar te tekenen voor het terrein van St James' Gate! 

Wist je dat er een jaarlijkse Artur Guinness Day bestaat? Elk jaar 26 september is Artur Guinness Day en om 17.59 uur (ja, precies om deze tijd!) zakt de prijs van een pint naar €2. Je begrijpt dat duizenden Ieren op dit moment overal in het hele land de pubs binnenvallen!

En wist je dat wereldwijd dagelijks meer dan 13 miljoen Guinness bieren worden gedronken, waarvan 10% op St. Patrick’s Day, 17 maart? 

Tot slot: Het idee voor het Guinness Book of Records is ontstaan in de jaren ‘50 wanneer Sir Hugh Beaver (1890-1967), de toenmalige directeur van de Guinness Brouwerij, een jachtpartij bijwoonde. De aanwezigen konden het niet eens worden over welke vogel de snelste jachtvogel zou zijn. Omdat ze in geen enkel naslagwerk een antwoord vonden, kwamen ze op het idee voor een Book of Records!

Maar het meest interessante feit vinden wij het balletje, de ‘floating widget’. Heb je het bier weleens uit een blik gedronken? Dan is je vast iets opgevallen. Wanneer je het (lege) blik schudt hoor je namelijk een ratelend geluid. Wat dat is? 

De floating widget

Naast het feit dat je jezelf hier uren mee kunt vermaken heeft dit een functionele reden. Het blik is namelijk voorzien van een plastic balletje dat iets kleiner is dan een ping-pong balletje. Guinness vertelt dat dit balletje het bier soepel maakt en een heerlijke schuimkraag tot stand brengt. Het met stikstof gevulde balletje wordt onder druk gezet en als het open gaat produceert het een schuim dat lijkt op het bier dat in de pubs wordt getapt. Guinness is laag in koolzuurgehalte, waardoor deze hulp een mooi schuimend effect heeft. In een van nature flink bruisend bier zou dit veel te veel schuim produceren.

Dit maakt het Ierse bier van Guinness Brewery heel anders dan andere ambachtelijke bieren uit Ierland en elders. Niet eens vanwege het gebruik van bijzondere hop of wilde gist of een veelheid aan moutsoorten, maar door een balletje!  

De Guinness “waterval”

Guinness is bovendien de bron van levendige gesprekken over het mysterie van de Guinness waterval. In een glas bier gaan deze gasbellen naar beneden en niet naar boven, zoals in alle bieren het geval is. Dit is geen optische illusie. Wanneer bier koud in een glas wordt geschonken, ontstaat er een temperatuurverschil waardoor een convectiestroom ontstaat die de belletjes door een centrale stroom laat opstijgen om aan de oppervlakte te stagneren, alvorens langs de zijkanten van het glas terug naar beneden te vallen. 

Omdat het bier zo donker is zijn de fijne heldere belletjes veel zichtbaarder dan bij lichtere bieren.

Guinness bestaat al meer dan 250 jaar en is niet meer weg te denken in Ierland en in de wereld! 

 

 

Bier veilig en snel aan huis!

Binnen 4-5 werkdagen thuisbezorgd*

* Onze leveringsvoorwaarden

Uw loyaliteit wordt beloond

Maak een account & ontvang extra voordeel!

Leer meer over ons loyaliteitsprogramma

Reviews 8,8/10

Bierdrinkers zijn dol op ons.

eKomi

Méér dan 50 vaten.

Van de beste brouwerijen ter wereld!

Wie zijn wij?

Verspil geen druppel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang bericht over onze nieuwste aanwinsten, loyaliteitsvoordeeltjes en exclusieve aanbiedingen.

Bekend VAN

HOPT, nummer 1 webshop om online bier, PerfectDraft vaten, bierabonnement en biermanden of bierpakketten aan huis te kopen, ontdek ons ruime assortiment aan speciaalbier, pakketten om zelf bier te brouwen, brouw benodigdheden, bierpakketten, cadeaus en andere bier gerelateerde producten. Geniet van meer dan 1300 craft bieren van over de hele wereld. Van Rochefort 10, Orval, bierglazen, Tynt Meadow, Monte Cristo, Kwak, Ginette bier, Duvel Barrel Aged bij HOPT hebben we voor iedere bierliefhebber wat wils. HOPT, online het beste speciaalbier kopen.

PerfectDraft Europe SAS is lid van het WEEE Compliance-schema van Stichting- Open. Ons registratienummer is RL00041416. Bezoek de website van Stichting- Open (https://www.stichting-open.org/en/ ) voor informatie over hoe u uw huishoudelijke AEEA moet weggooien.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt ten strengste afgeraden. Het verkopen van alcohol aan minderjarigen is verboden. Door het bezoeken van onze site bevestig je dat je 18 of ouder bent. InterDrinks, Lille, Frankrijk.

©2022 PerfectDraft Europe SAS